Akkora aszteroida közelíti meg a Földet, mint egy felhőkarcoló

2023.03.23. 07:34
A kisbolygó 28 ezer kilométer per órás sebességgel fog elszáguldani bolygónk mellett, és közelebb lesz hozzánk, mint a Hold. Becsapódástól szerencsére nem kell tartanunk.

A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroida március 25-én, azaz szombaton halad el a Föld és a Hold pályája között. Akinek van hozzá megfelelő – legalább 15 centiméteres – teleszkópja, az akár a saját szemével is megnézheti. 

Az aszteroida 28 ezer kilométer per órás sebességgel fog elszáguldani a Föld mellett, de mivel 173 ezer kilométeres távolságban lesz tőlünk, így aggodalomra nincs okunk.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy

ha egy ekkora égitest becsapódna a Földbe, az felmérhetetlen károkat tudna okozni.

Viszonyításképpen: 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant meteor hozzávetőlegesen 18 méter hosszú volt, és 7000 épületet megrongált, továbbá több mint 1400 embert megsebesített. A 2023 DZ2 a becslések szerint háromszor akkora, mint az volt – írja a Livesciensce.com.

A közelmúltban több érdekes égi jelenséget is láthattunk Magyarország felett. Mint azt az Index megírta, március 17-én egy rendkívül különös, fényes, háromszor is robbanó zöldes-kékes színű tűzgömböt észleltek a Magyar Tűzgömbkamera Hálózat kamerái.

Március elején pedig két meteor is áthaladt hazánk felett, egymás után. A jelenségről videó is készült.  • Tippek
  • Hírek