Meghalt Jankovics István virológus, a rák elleni magyar vakcina fejlesztője

2024.07.18. 18:25
Meghalt Jankovics István magyar virológus, aki többek közt egy rák elleni vakcina fejlesztésében is fontos szerepet játszott.

A gyászhírről Jankovics István lánya, Dobiné Jankovics Zita számolt be a Facebookon, aki azt írta: 

Kedves Rokonaink, Barátaink, Ismerőseink! Fájó szívvel tudatjuk veletek, hogy szeretett Édesapánkat, dr. Jankovics Istvánt a tegnapi napon hazahívta a Teremtő. Kérünk titeket, hogy a család gyászát most még csak imáitokkal kísérjétek. 

A gyászhírre egy olvasónk hívta fel a figyelmet, aki – a virológus életpályáját röviden összefoglalva – megjegyezte, hogy Jankovics István a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezető főorvosaként az OKI influenzalaboratóriuma, később pedig a WHO magyar nemzeti influenzalaboratóriuma munkáját irányította. Nevéhez is fűződik a magyarországi influenzaoltóanyag-gyár létrehozása és a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kialakított sejtterápiás klinikai központ megszervezése.

Dolgozott azon a rák elleni vakcinán, amelyet már tesztelnek 

Jankovics István ezenkívül részt vett egy olyan, rák elleni vakcina kidolgozásában is, amelynek tesztelését daganatos kutyákon kezdték meg. Erről az eljárásról, amely a „Lisanext nevet kapta, ebben a cikkünkben írtunk részletesen, még 2022-ben.

A kezelést Hidvégi Máté biokémikussal közösen dolgozta ki Jankovics István. A fenti cikkünk óta az Állatorvostudományi Egyetem honlapján megjelent egy közlemény, melyben „a legkorszerűbb és leginnovatívabb tumorterápiás módszernek nevezték az eljárást. Abban a közleményben már röviden írtak a négylábúakon zajló tesztekről is. 

A beteg kutyák számára külön-külön készítendő, egyedi összetételű, autológ tumorvakcina az Állatorvostudományi Egyetemen 2023-ban létrehozott, magas műszaki minőséget képviselő LISANEXT laboratóriumban kerül előállításra, a kutyák komplex onkoterápiás ellátása pedig az egyetem onkológiai klinikáján történik

– fogalmaztak. 

A projektről részletesen írtak a Lisanext honlapján is, ahol egyébként továbbra is jelentkezhetnek kezelésre a daganatos négylábúak gazdái.