Csak kétnaponta szabadna napoznunk

2018.10.26. 16:05

Csupán minden másnap szabadna napozni a bőr megóvása érdekében – állítják izraeli kutatók, akik egy 48 órás ciklust fedeztek fel az emberi bőr védekező mechanizmusában.

A Tel-avivi Egyetem kutatói által azonosított ciklikus folyamat hullámként söpör végig a bőrben az ultraibolya sugárzásnak való kitettség utáni 48 órában. Eszerint a kétnaponkénti napozás teszi lehetővé a mechanizmus optimális működését és az eredményes barnulást.

Az emberi bőr természetes védekező mechanizmusai az evolúció során, a sűrű szőrzet elhagyása után fejlődtek ki. Az egyik mechanizmus azért felel, hogy az immunrendszer megjavítsa az UV-sugárzásnak való kitettségből eredő, akár bőrrákot is okozó DNS-károsodásokat.

Napsugárzás hatására melanin is termelődik a bőrben. A bőr, a haj és a szem színét meghatározó anyag barnítja a bőrt, és egyfajta természetes fényvédőként funkciónál a következő napozáskor. Ám míg az ultraibolya sugárzásra adott stresszválasz már perceken belül elkezdődik, a melanintermelés beindulása órákig, sőt, néha napokig tarthat. A szakértők megfigyelték, hogy a melaninszint megemelkedik, ha a bőr pihenhet egy napot.

A kutatók emberek és egerek bőrsejtjeit tették ki UV-sugárzásnak és megállapították, hogy a ciklikus folyamat megzavarásával - vagyis idő előtti újabb napozással -, csökken a bőr védekező rendszerének hatékonysága.

(MTI)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM