Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kisebb lehet az elhízott emberek agya

2019.01.10. 15:34

Az elhízott embereknek kisebb lehet az agyuk – állapította meg a Loughborough-i Egyetem és a University College London közös kutatása, amely szerint a legnagyobb különbség a sok hasi zsírral rendelkezőknél jelentkezik. A kutatás elsőként világított rá, hogy a 30 fölötti testtömegindexű és a magas – férfiaknál 0,9, nőknél 0,85 fölötti – derék-csípő arányú emberek szürkeállománya kisebb, mint az egészséges testsúlyú embereké.

A szürkeállomány az agy idegsejtjeit tartalmazza, és magában foglalja az önszabályozásban, az izomszabályozásban és az érzékszervi érzékelésben érintett agyi régiókat. Mark Hamer professzor, a Loughbourough-i Egyetem tudósa szerint a felfedezésük megmagyarázhatja, hogy a túlsúlyos emberek miért hajlamosabbak a demenciára és más neurodegeneratív betegségekre.

A Neurology szerdai számában megjelent tanulmány szerint az extra kilogrammok, különösen a hasi tájon felhalmozódott zsír kapcsolatba hozható az agy térfogatának csökkenésével. Hamer azonban rámutatott: egyelőre nem világos, hogy az agyi struktúrában bekövetkezett rendellenességek vezetnek-e elhízáshoz, vagy az elhízás vezet ezekhez az agyi változásokhoz.

A kutatásban több mint kilencezer 55 éves vagy annál idősebb személy vett részt, akiknek 19 százaléka volt elhízott. Minden résztvevőnél MR (mágneses rezonancia)-vizsgálatot végeztek, hogy felmérjék az agy teljes térfogatát és a specifikus idegi területeket.

A kutatásból nemcsak az derült ki, hogy az elhízott emberek agya kisebb, hanem az is, hogy ez még inkább igaz a magas derék-csípő aránnyal rendelkező, tehát hasi tájon is elhízott emberekre. A túlsúlyos és sok hasi zsírral rendelkező résztvevők agyának szürkeállománya átlagosan 786 köbcentiméter volt, az elhízott, de nem nagy hasú résztvevőknek viszont átlagosan 793 köbcentiméteres volt a szürkeállománya.

(MTI)