Vilhelmina
10 °C
21 °C

Ilyen lenne a Föld ideális étrendje

2019.01.17. 15:29

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez.

A szakértők szerint a Planetary Health (A Föld egészsége)  étrend követése

  • több mint 11 millió korai halálozást előzne meg évente;
  • csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását;
  • segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését.

Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora szerint az étel, amelyet megeszünk, és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére. Ma azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben.

A Föld népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszer-hulladékot.

„A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa.”

– mondta Lang.

A krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene. Az Észak-Amerikában élő emberek például az új étrendben ajánlott mennyiségnél csaknem 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak, míg a dél-ázsiaiak a javasoltnál 50 százalékkal kevesebbet. Fekete-Afrika térségében az ajánlottnál átlagosan 7,5-ször több burgonyát és maniókát esznek az emberek.

A kutatók azonban úgy látják, hogy nagyon vakmerő dolog lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog az ideális étrendhez, aminek egyik legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.

(MTI)