Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

2009.11.02. 08:36
Közel négyszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe hétfőn kezdődő idei programjában, amelyet a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez csatlakozva Tudomány és innovatív környezet mottóval rendeznek.

A tudományos rendezvénysorozat november 30-ig tart majd, a debreceni és budapesti két fő helyszín mellett Miskolc, Szeged, Veszprém és több más város ad otthont az eseményeknek. Az első hét kiemelt programjai Debrecenben lesznek. A hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy András, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója Az őssejtek biológiája címmel tart előadást az orvosi kutatások legígéretesebb ágáról.

Az őssejteknek szentelik a hétfő délutáni konferenciát is, amelyen a tudományos eredmények és terápiás remények mellett szó esik majd az őssejtkutatások filozófiai és etikai kérdéseiről. A debreceni rendezvénysorozat második napját a kultúrák találkozásának szentelik, szerdán az alternatív energiatermelési módokkal foglalkoznak, csütörtökön Anyanyelv a tudományban címmel rendeznek konferenciát. A központi debreceni események pénteken Tudomány, innováció, tehetség című konferenciával zárulnak.

A második hét kiemelt eseményein, amelyeknek a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székháza ad otthont, a tudomány és a művészetek találkozása kap külön hangsúlyt. Az MTÜ idei eseményei kapcsolódnak a 2009-es tematikus évekhez is. A Haydn-év örvén zenetudományi előadásokat it tartanak, de. Kazinczy Ferenctől Arany Jánoson át Radnóti Miklósig irodalomtudomány és a szépirodalom is szerepel a programokban. A Csillagászat Nemzetközi Éve sem maradhat ki: megrendezik a Csillagászat, fényszennyeződés és élővilág című konferenciát.

Az akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.