Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe

2009.11.02. 08:36
Közel négyszáz esemény szerepel a Magyar Tudomány Ünnepe hétfőn kezdődő idei programjában, amelyet a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez csatlakozva Tudomány és innovatív környezet mottóval rendeznek.

A tudományos rendezvénysorozat november 30-ig tart majd, a debreceni és budapesti két fő helyszín mellett Miskolc, Szeged, Veszprém és több más város ad otthont az eseményeknek. Az első hét kiemelt programjai Debrecenben lesznek. A hétfői ünnepélyes megnyitón Nagy András, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója Az őssejtek biológiája címmel tart előadást az orvosi kutatások legígéretesebb ágáról.

Az őssejteknek szentelik a hétfő délutáni konferenciát is, amelyen a tudományos eredmények és terápiás remények mellett szó esik majd az őssejtkutatások filozófiai és etikai kérdéseiről. A debreceni rendezvénysorozat második napját a kultúrák találkozásának szentelik, szerdán az alternatív energiatermelési módokkal foglalkoznak, csütörtökön Anyanyelv a tudományban címmel rendeznek konferenciát. A központi debreceni események pénteken Tudomány, innováció, tehetség című konferenciával zárulnak.

A második hét kiemelt eseményein, amelyeknek a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székháza ad otthont, a tudomány és a művészetek találkozása kap külön hangsúlyt. Az MTÜ idei eseményei kapcsolódnak a 2009-es tematikus évekhez is. A Haydn-év örvén zenetudományi előadásokat it tartanak, de. Kazinczy Ferenctől Arany Jánoson át Radnóti Miklósig irodalomtudomány és a szépirodalom is szerepel a programokban. A Csillagászat Nemzetközi Éve sem maradhat ki: megrendezik a Csillagászat, fényszennyeződés és élővilág című konferenciát.

Az akadémia 1997 óta emlékezik meg a Magyar Tudomány Ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!