Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Olvad az Antarktisz keleti jégtakarója

2009.11.23. 15:48
Az Antarktisz keleti részének jégtakaróján is tapasztalható az eddig csak a hatodik földrész nyugati részén megfigyelt olvadás - tűnik ki egy tanulmányból, amely a Nature Geoscience című szaklapban jelent meg a hét végén.

A sarki jégsapkák óriási vízmennyiséget tárolnak. Grönland 409 ezer négyzetkilométeres jégtakarójának teljes elolvadása nagyjából hét méterrel növelné meg a tengerek szintjét, az Antarktisz 13 millió 200 ezer négyzetkilométeres jegének elolvadása viszont már több mint 70 méteres vízszintemelkedéssel járna.

"Vizsgálataink eredményei azt mutatják, hogy a déli sarkvidék nyugati jégtakarója 2005 vagy 2006 óta gyorsított ütemben veszít a tömegéből, és a földrész keleti részén ugyanolyan jelenségek tapasztalhatók - állapították meg a szerzők a tanulmányban. - Ezek a változások az Antarktisz keleti részének parti sávjában megfigyelt jégvesztés eredményei".

Az amerikai Austinban lévő Texasi Egyetem kutatócsoportja a GRACE típusú műholdak 2002 és 2009 áprilisa között továbbított adatait dolgozta fel.

Az Antarktisz nyugati részén az évi jégveszteséget 132 gigatonnára becsülik, a bizonytalansági tényező 26 gigatonna egyik vagy másik irányban. A keleti részre vonatkozó adat 57 gigatonnát jelez, de jóval nagyobb, 52 gigatonnás bizonytalansági tényezővel. Az antarktiszi jégtakaró keleti részéről mindeddig úgy tudták, hogy egyensúlyban van vagy éppen valamelyest gyarapodik. "Az Antarktisz hamarosan jelentős tényezővé válhat a tengerek szintjének emelkedésében" - vélekednek a szerzők.

Egy másik tanulmány szerint az Antarktisz hőmérséklete mára 6 fokkal meghaladta a legutóbbi, 128 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett nagy jégkorszakközi felmelegedés hőmérsékletét: ez 3 fokkal magasabb, mint amennyi a korábbi becslésekben szerepelt. Az őskori felmelegedés miatt a tengerek szintje 4-6 méterrel meghaladta a mait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!