Aliz
6 °C
14 °C

Cukorbetegséget okoz a dohányzás

2010.01.29. 09:55
A dohányzás nem csak daganatos, vagy szív- és érrendszeri betegségeken keresztül öl, az orvosi adatok szerint az aktív és a passzív dohányzás cukorbajt is okoz.

Az Osztrák Cukorbetegek Szövetségének (ÖDG) szóvivője szerint megengedhetetlen, hogyaz osztrák egészségügyi miniszter új vizsgálati eredményekre várjon, mielőtt szigorúbb dohányzásellenes törvényt vezetne be. Bernhard Ludvik, a bécsi általános kórház (AKH) diabetológusa és az ÖDG volt elnöke összefoglalta a dohányzás és a cukorbaj összefüggéseire vonatkozó tudományos vizsgálatokat:

A Physicians, Health Study keretében 21 068 amerikai orvos megfigyelésével éveken át végzett vizsgálat arra az eredményre vezetett, hogy már napi 20 cigaretta elszívása 60-70 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát.

Egy másik vizsgálat, amelyet csaknem 5000 fiatal (18 és 35 év közötti) felnőttel végeztek, azt mutatta ki, hogy aktív dohányzás esetén megduplázódott a cukorbetegség első lépcsőfokának tekintett glükózintolerancia gyakorisága.

A 12 és 19 év közötti fiataloknál a dohányzás kilencszeres kockázatot jelent a metabolikus szindróma kialakulásához, ami szintén magában rejti a 2-es típusú cukorbaj veszélyét. Erről egy már 2005-ben közzétett tudományos vizsgálat számolt be.

Fokozott kockázat

Ha egy cukorbeteg tovább dohányzik, az katasztrofális következménnyel jár, a kockázat meghatványozódik. A cukorbetegek ritkán halnak meg magától a diabétesztől, a többség halálát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, mert náluk az arteroszklerózis (az artériák falának megvastagodása) amúgy is gyorsabban megy végbe.

Egy grazi diabetológus, Hermann Toplak szerint "az időskori cukorbetegség (a 2-es típusú diabétesz) fő kockázati tényezői a magas vérnyomás, a koleszterin és a dohányzás. Sajnos, az osztrák éttermekben még mindig lehet füstölni. Ez egy szabadságjog." A dohányzással kapcsolatos osztrák törvénykezés "nem érthető". Az ÖDG a jövőben határozottabban fel fog lépni azért, hogy a dohányzás témája minden olyan ellátási helyzetben előkerüljön, ahol cukorbetegségről van szó.

Tudományos vizsgálatok szerint a dohányzás a hasi zsírréteg gyarapodásán, valamint a testben keletkező stresszreakciók élénkítésén keresztül is hozzájárulhat ahhoz, hogy megnövekedjen a cukorbaj kockázata. Ehhez jön még egy lappangó gyulladási reakció, amely alkalmasint a belélegzett finomporra vezethető vissza. Szakemberek kimutatták, hogy három cigaretta, amelyet egy üres garázsban égetnek el, rendkívüli módon megnöveli a finomporszennyezést - annak az értéknek a tízszeresére, amelyet egy 30 percen át járó dízelmotor okoz. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?