István, Vajk
19 °C
33 °C

Cukorbetegséget okoz a dohányzás

2010.01.29. 09:55
A dohányzás nem csak daganatos, vagy szív- és érrendszeri betegségeken keresztül öl, az orvosi adatok szerint az aktív és a passzív dohányzás cukorbajt is okoz.

Az Osztrák Cukorbetegek Szövetségének (ÖDG) szóvivője szerint megengedhetetlen, hogyaz osztrák egészségügyi miniszter új vizsgálati eredményekre várjon, mielőtt szigorúbb dohányzásellenes törvényt vezetne be. Bernhard Ludvik, a bécsi általános kórház (AKH) diabetológusa és az ÖDG volt elnöke összefoglalta a dohányzás és a cukorbaj összefüggéseire vonatkozó tudományos vizsgálatokat:

A Physicians, Health Study keretében 21 068 amerikai orvos megfigyelésével éveken át végzett vizsgálat arra az eredményre vezetett, hogy már napi 20 cigaretta elszívása 60-70 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát.

Egy másik vizsgálat, amelyet csaknem 5000 fiatal (18 és 35 év közötti) felnőttel végeztek, azt mutatta ki, hogy aktív dohányzás esetén megduplázódott a cukorbetegség első lépcsőfokának tekintett glükózintolerancia gyakorisága.

A 12 és 19 év közötti fiataloknál a dohányzás kilencszeres kockázatot jelent a metabolikus szindróma kialakulásához, ami szintén magában rejti a 2-es típusú cukorbaj veszélyét. Erről egy már 2005-ben közzétett tudományos vizsgálat számolt be.

Fokozott kockázat

Ha egy cukorbeteg tovább dohányzik, az katasztrofális következménnyel jár, a kockázat meghatványozódik. A cukorbetegek ritkán halnak meg magától a diabétesztől, a többség halálát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, mert náluk az arteroszklerózis (az artériák falának megvastagodása) amúgy is gyorsabban megy végbe.

Egy grazi diabetológus, Hermann Toplak szerint "az időskori cukorbetegség (a 2-es típusú diabétesz) fő kockázati tényezői a magas vérnyomás, a koleszterin és a dohányzás. Sajnos, az osztrák éttermekben még mindig lehet füstölni. Ez egy szabadságjog." A dohányzással kapcsolatos osztrák törvénykezés "nem érthető". Az ÖDG a jövőben határozottabban fel fog lépni azért, hogy a dohányzás témája minden olyan ellátási helyzetben előkerüljön, ahol cukorbetegségről van szó.

Tudományos vizsgálatok szerint a dohányzás a hasi zsírréteg gyarapodásán, valamint a testben keletkező stresszreakciók élénkítésén keresztül is hozzájárulhat ahhoz, hogy megnövekedjen a cukorbaj kockázata. Ehhez jön még egy lappangó gyulladási reakció, amely alkalmasint a belélegzett finomporra vezethető vissza. Szakemberek kimutatták, hogy három cigaretta, amelyet egy üres garázsban égetnek el, rendkívüli módon megnöveli a finomporszennyezést - annak az értéknek a tízszeresére, amelyet egy 30 percen át járó dízelmotor okoz.