Árpád
-2 °C
4 °C

Gőzhiány lassíthatta a felmelegedést

2010.01.29. 13:39
Az elmúlt években a sztratoszférában esett a vízgőz koncentrációja, ami elegendő volt ahhoz, hogy lelassuljon a globális felmelegedés üteme.

2000 után csökkent az erősen üvegházhatású vízgőz légköri koncentrációja, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2000-2009 között lassult a felmelegedés üteme az előző évtizedhez képest. Persze még ennek ellenére is a valaha mért legmelegebb évtizedet hagytuk magunk mögött.

A jelenségről az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatója, Susan Solomon írt cikket a Science tudományos folyóirat eheti számában. Ebben nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért csökkent a sztratoszféra vízgőztartalma, melyet elsősorban a trópusi légtérben felemelkedő levegő szabályoz.

A sztratoszféra a Föld felszínéhez legközelebb lévő troposzféra fölött, és a mezoszféra alatt helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van, a sarkköröknél azonban már 8 kilométeres magasságban kezdődik. A sztratoszféra érdekessége, hogy a magasság emelkedésével nő a hőmérséklet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?