Chile erős utórengések tucatjaira számíthat

2010.03.12. 12:45
Chilét a 8,8-as, pusztító földrengés óta a legnagyobb utórengés rázta meg csütörtökön, de a tudósok szerint ebben nincsen semmi szokatlan egy ilyen erős elsődleges rengés után.

Az utórengés, amely helyi idő szerint 11:40-kor kezdődött, saját 6,9-es erősségével nyugtalanítóan nagynak tűnik, annál is inkább, ha figyelembe vesszük, hogy a Haitit januárban romba döntő eredeti rengésnél is erősebb volt, de Don Blakeman, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS) kutatója azt állítja, a tudósok számára nem volt váratlan a bekövetkezése.

A 8,8-as erősségű rengés, amely február 27-én Chile Maule régiójában keletkezett, a valaha feljegyzett egyik legerősebb földmozgás volt. Egy ilyen erős elsődleges rengés esetében várható, hogy maguk az utórengések is tekintélyes erősségűek lesznek. Az utórengések általában gyengébbek az elsődlegesnél, általában nagyszámú kisebbet és csak néhány nagyobbat észlelnek. Blakeman azt nyilatkozta a LiveScience-nek, "egy nyolcasnál erősebb rengés esetén legalább két hetes erősségű utórengésre kell számítanunk."

Az utórengések keletkezésének oka az, hogy azok a törések, amelyek az eredeti rengések hatására keletkeztek a földkérgen, még mindig "helyezkednek", a mozgásuk nem áll le. Az utórengések ezért általában nagyjából ugyanabban a zónában keletkeznek, ahol az eredeti rengés is. Azonban Blakeman elmondás szerint minél nagyobb a földrengés, annál nagyobb az utórengések lehetséges zónája is, ami megmagyarázza, hogy a csütörtöki utórengés miért nem ugyanabban az epicentrumban alakult ki, mint a február 27-i. A törésvonal, amely mentén az eredeti rengés kialakult, 400 kilométer hosszú, tehát igen nagy területet fed le. A csütörtöki utórengés a fővárostól, Santiagótól 147 kilométerre délnyugatra alakult ki.

További utórengések kialakulására a következő két hónapban lehet számítani. Eddig a chilei földrengésnek csak egy hetesnél erősebb utórengése volt, és körülbelül tíz hatos és hetes erősség közé eső. Blakeman szerint ezeken kívül még legalább 150 ötösnél erősebb rengés is volt, egy ilyen erős földrengés esetén pedig biztosra vehető, hogy az utórengéseknek még nincsen vége, még az is könnyen elképzelhető, hogy az erősebb utórengések saját utórengéseket is generálnak. Mindezek miatt az, hogy időben egyre távolabb kerülünk az eredeti rengéstől, nem feltétlenül garantálja, hogy az utórengések erőssége csökkenni fog. "Biztos, hogy még több hetesnél erősebbre számíthatunk" - nyilatkozta a kutató.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport