Szilvia
5 °C
16 °C

Fizikaórák robottal, Wii-vel

2010.10.03. 12:34
Szombaton a Millenárison gyűltek össze az ország legjobb fizika- és kémiatanárai. A kezdeményezés a színesebb órai bemutatók fontosságára hívta fel a figyelmet.

A fizika- és kémiaórákról az emberek többségének elviselhetetlen unalom vagy rettegés jut eszébe. Esetleg a következő mondat: „Mivel ilyen rosszak voltatok, nem kísérletezünk.” Szombaton a Csodák Palotájában kiderült, hogy ennek nem kellene így lennie. A Színpadon a természettudomány verseny döntőjére 16 olyan fizika- és kémiatanár jutott be, akik képesek látványossá, izgalmassá, érdekessé tenni az órákat. Bevezetőjében az MTA elnöke, Pálinkás József is hitet tett amellett, hogy a természettudományok tanításának látványosabbá kell válnia, közelebb kell kerülnie a mindennapokhoz és minél több kísérletet kell használnia.

Órai sufnituning

A versenyzők nagyon sokféleképpen közelítették meg a kémia és fizika népszerűsítésének feladatát. Voltak, akik a klasszikus kísérletezős utat választották, de ott aztán a nagyágyúkkal jöttek elő. A zentai Szórád Endre például foszfort égetett víz alatt és olvadt kálisalétromba hajított szenet, hogy az ott lángra lobbanjon. Bemutatójának fő témája a gyulladási hőmérséklet volt, ami bőven adott lehetőséget a látványosságra.

Sokan hoztak olyan eszközöket, amiket maguk is a sufnituning kifejezéssel illettek. Ilyen volt a hangot fénnyé és a fényt hanggá alakító berendezés, amivel egyfelől meg lehetett hallgatni a tévétávirányítók hangját, másfelől a terem egyik végéből a másikba lehetett villogással átküldeni a Bohemian Rahpsodyt. De hasonló volt Zsigó Zsolt kerti napelemes lámpából és a legegyszerűbb hangkártyából álló rendszere is, amivel meg tudta mérni a hang terjedési sebességét vagy demonstrálni Newton harmadik törvényét. Bemutatott egy robotfocistát is, aminek az alapja lcd monitorból kiszedett plexilemez. „Alul egy optikai egér méri a távolságot, a szervomotorokat pedig egy konferencián cseréltem egy tajvani kollégával, egy bűvös kockát adtam értük, amit a nyíregyházi KGST-piacon vettem kétszáz forintért” – mesélte Zsigó.

Sufnituning
Sufnituning

A sufnituning korszerűbb bemutatója volt a Nintendo Wii kontrolleréből készült mérőeszköz, amivel Piláth Károly megmérte a gravitációs gyorsulást vagy éppen a harmonikus rezgőmozgás jellegzetességeit. Tőle hangzott el a nap egyik kulcsmondata is: „Ha két-három hetente mutatunk valami őrültséget a diákoknak, az két-három hétig fenntartja a figyelmüket.” Robotokkal jött el Lang Ágota csapata is Sopronból, de ők a LEGO NXT-jét használták nem éppen szokványos módon. A robotok Naprendszer-modellt mozgattak, megmérték, hány dioptriás egy lencse vagy hogy miként gyorsul a lejtőn guruló kiskocsi. A tanárnő előadásában a diákok is lelkesen vettek részt.

Elemek válságstábja

Voltak olyan pályázók is, akik komolyan vették, hogy itt színpadra áll a tudomány. Az egri főiskoláról érkezett Murányi Zoltán és Vida József gyakorlott társulatként mutatták meg, mit tesz egy hajótörött vegyész. Persze akkor, ha van nála éppen lőgyapot, hidrogén-peroxid, parabolatükör és pár pióca.

A klasszikus színdarabok közül a legjobb Kirsch Éva csapata volt. A diákok az elemek válságtanácsát jelenítették meg, ahol arról folyt a vita, vajon mennyit engedjenek az embernek, hogy megtudjanak róluk. Az ilyen előadásokban mindig nehéz megtalálni az egyensúlyt a fantázia, a jópofaság és tudományos tartalom, a közlendő ismeretek között, de a debreceni csoport nagyszerűen kormányozta a hajót az unalom és a felszínesség között. Végül ez a két előadás nyerte a kémiai és fizikai különdíjakat.

A Színpadon a természettudomány remek kezdeményezés azzal a tanulsággal, hogy ha minden fizika- és kémiaóra ilyen lenne, a tízmillió fizikus és vegyész országa lehetnénk.

(A napról részletes beszámoló olvasható a TanárBlogon.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?