Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kispórolják a nikotint az elektromos cigarettából

2012.03.19. 12:02
Olcsóbb és kevésbé káros, mint a dohányzás, de a patronok és töltőfolyadékok a nikotinon kívül más, egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak. Bár az elektromos cigarettának még nem volt ideje szélesebb körben elterjedni, számos országban már tiltólistán van. Az egészségügyi szervezetek a hosszú távú hatástanulmányokat hiányolják, az orvosok pedig az ismeretlen rizikófaktorok miatt aggódnak. A vásárlókat pedig a gyártók fele átveri – legalábbis ez derült ki laborvizsgálatunkból.

Az elektromos cigaretta azért tűnhet a dohányzás vonzó alternatívájának, mert viszonylag hitelesen imitálja azt, ráadásul olcsóbb is. Igaz, elsőre sokat kell fizetni: elektromos cigarettát ötezer forintért is beszerezhetünk, de a válogatósabbak akár harmincezret is költhetnek a kezdőcsomagra. A patronok viszont jóval olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretta, egy paklinak megfelelő mennyiséghez pár száz forintért hozzájuthatunk.

A hagyományos dohányzásnál sokan egészségesebbnek is tartják az e-cigarettát. Tény, hogy a cigaretta káros az egészségre, az e-cigaretták patronjában pedig – legalábbis a csomagoláson olvasható információk, a forgalmazók és a hivatalos laborvizsgálatok szerint – kevesebb káros anyag található, mint amennyit a dohányzás során a szervezetbe jut, kátrány pedig egyáltalán nincs benne. A környezetünkben élőknek sem kell szenvedniük a passzív dohányzás kellemetlen és egészségkárosító hatásaitól, mivel a kifújt vízgőzben nincsenek ártalmas anyagok.

A biztonság illúziója

Az elektromos ciginek mégis vannak komoly kritikusai, akik kifogásolják többek között a gyártók marketingstratégiáját. A csokoládés, mentolos és narancsos ízű, nikotinmentes patronok ugyanis olyanokat is rászoktathatnak a dohányzásra, akik egyébként nem cigarettáznak, és a stimulánsok hiányában ártalmatlannak hihetik azt. Egyesek szerint a karamell- és eperízű cigaretták népszerűbbé válása egyenesen a gyerekekkel szerettetheti meg a dohányzást.

Pedig az elektromos cigaretta sem veszélytelen. Az amerikai egészségügyi szervezetek ellenzik az e-cigarettákat, és használatukat még abban az esetben sem tartják elfogadhatónak, ha valaki ezzel szeretne leszokni a dohányzásról. Dr. Mike Feinstein, az American Lung Association szóvivője szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen vegyületeket lélegeznek be az e-cigikből. A szövetség tavalyi konferenciáján is hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta-vásárlók mindenképpen az egészségüket kockáztatják, a patronok ugyanis egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak.

Ilyen káros anyag például a dietilén-glikol, amit az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA – csak egy alkalommal ugyan, de – már felfedezett egy e-cigaretta patronjában. A vegyületet a dohánygyárak is használhatják, mivel megelőzhető vele a dohány kiszáradása, de fékfolyadékhoz, fagyállóhoz is adagolják, és a tapétaragasztó oldására is alkalmas; azon túl, hogy légzési zavarokat okoz, mérgező is lehet. Szintén ártalmasak az egészségre a patronban található nitrozaminok: a rákkeltő vegyületek a mosóporokon és tisztítószereken túl a tartósított élelmiszerekben is megtalálhatók – igaz, a hatástanulmányok szerint olyan kis koncentrációban, ami nem okoz egészségkárosodást. A patron illatanyagként tartalmazhat tetrametil-pirazint is, amiről már bebizonyították, hogy agykárosodást okozhat.

Elektromos dohányáruk
Elektromos dohányáruk
Fotó: Frederic J. Brown

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fenti okok miatt nem ismeri el az elektromos cigarettát, sem mint a dohányzás biztonságos alternatíváját, sem mint a dohányzásról való leszokás legitim eszközét. A Nefminak az egészségügyért felelős államtitkársága szintén felhívja a figyelmet a termék használatából fakadó kockázatokra, és a gyógyszergyártásra, reklámozásra és forgalmazásra vonatkozó jogszabályok szerint szabályozná azt, szem előtt tartva az uniós előírásokat. Magyarországon a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki igazolást, ez azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik, egészségügyi hatásaira nem.

„Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között – olvasható az államtitkárság közleményében. – A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb az eszközzel kapcsolatos – testi épséget veszélyeztető – (pl. robbanással járó) technikai probléma merülhet fel.”

Laboratóriumi körülmények

Az elektromos cigaretták gyártására nem vonatkoznak olyan szigorú szabályozások, mint a hagyományos cigarettákra. Ez azonban oda vezethet, hogy akár egy márkán belül is jelentős eltérés mutatkozhat az egyes patronok tartalma között. Mivel idegméregnek számító stimulánsról van szó, a patronok, illetve az utántöltésükre alkalmas töltőfolyadék tartalmát megvizsgáltattuk a laborvizsgálatokat végző Wessling Hungary Kft.-vel. Szerettük volna ellenőrizni, hogy az FDA vizsgálatához hasonlóan kimutatható-e a patronokból vagy a töltőfolyadékból a dietilén-glikol, de egy másik vegyület, a propilén-glikol magas koncentrációja lehetetlenné tette a meghatározását. (Ez, a csomagoláson is feltüntetett összetevő veszélytelen adalékanyag, ami egyes élelmiszerekben, például a rágógumiban is megtalálható.)

A legolcsóbb, tíz patront tartalmazó, Green Dream nevű terméken nem szerepelt a pontos nikotintartalom, csak egy Low felirat utalt annak alacsony mértékére. A patronokban a nikotin koncentrációja 1,7 és 2,3 milligramm között ingadozott, Soós Erika részlegvezető azonban elmagyarázta, hogy egyrészt a mérés hibája akár 10-15 százalék is lehetett, másrészt ez az ingadozás a tapasztalatuk szerint nem kirívó. A patronok űrtartalma ennél a márkánál körülbelül 3 milliliter, ami nagyjából 5 cigarettányi slukkra elég. A patrononként átlagosan 2,0-2,1 milligramm körüli nikotin tehát a Green Dreamből vett mintánk esetében négy, körülbelül 0,5 milligrammos cigarettának felel meg, ami valóban az ígért gyenge nikotintartalom.

Az általunk bevizsgáltatott többi patronban a vártnál alacsonyabb volt a nikotin koncentrációja. Az e-Smoker MBR fantázianevű termék csomagolásán feltüntették, hogy a patronban 16 milligramm nikotin található. A mérés azonban azt igazolta, hogy közel sincs ennyi: a patron csupán 7,6 milligramm nikotint tartalmazott. Az elvileg 14 milligrammos X2 REG-be pedig 8,9 milligrammnyi hatóanyag került.

 
 Green Dream  E-smoker 5 / MRB ízesítés  E-smoker X2   E-Smoker 5 / CML ízesítés  MellowDew utántöltő folyadék
 Csomagoláson feltüntetett érték „Low” 16 mg nikotin / patron 14 mg nikotin / patron 0 mg nikotin (nikotinmentes) 6 (mg / 1 ml)
 Patronok száma 10 5 2 5 -
 Kapacitás / patron 3-5 szál (4) 300 slukk ~ 30 szál 400 slukk ~ 40 szál 300 slukk ~ 30 szál ~ 200 szál
 Laborvizsgálat eredménye átlagosan 2,07 mg / patron 7,6 mg / patron 8,9 mg / patron < 10 µg / patron 55 mg nikotin / 10 ml
 Nikotin / cigaretta 0,5 mg / szál 0,15 mg / szál 0,22 mg / szál - 0,275 mg / szál
 Hány szál cigarettának felel meg 40 szál 150 szál 80 szál 150 szál 200 szál
 Termék ára 1 000,00 Ft 2 700,00 Ft 1 400,00 Ft 2 700,00 Ft 1 490,00 Ft
 Egy doboz (19 szál) cigaretta ára 475,00 Ft 341,00 Ft 333,00 Ft 341,00 Ft 141,00 Ft

Az e-Smoker CMR nikotinmentes patronban viszont valóban csupán elhanyagolható mennyiségű (kevesebb mint 10 mikrogramm) nikotin volt. Végül, nehezen, de átment tesztünkön a Mellowdew márka utántöltő folyadéka is, amelyből tíz milliliteres kiszerelést vásároltunk, és ebben 55 milligramm nikotint talált a labor. Ennyi folyadék nagyjából 200 szál cigarettának felel meg, azaz 0,275 milligrammos cigarettákkal lehet számolni. Ez elég gyenge nikotintartalom, de a folyadék doboza is ezt ígérte, igaz csak egy 6-os számmal jelezte ezt (mármint hogy 1 milliliterenként 6 milligramm nikotinra lehet számítani).

Az amerikai kormány vizsgálja a hatásait

Jelenleg több amerikai kormányhivatal is foglalkozik az elektromos cigaretta mellékhatásaival. Az első modelleket 2003-ban készítették, a közönségnek pedig 2006-ban mutatták be, így a piacra kerülésük óta nem telt el a hosszú távú hatástanulmányok elkészítéséhez szükséges idő, ahogy a potenciális mellékhatások vizsgálatára sem volt lehetőség. Dr. Robert Greene, a Palm Beach-i rákkutató intézet orvosa szerint nincs információnk arról, hogy az e-cigaretta mennyire veszélyes, és ez a vele kapcsolatos aggodalmak elsődleges forrása.

Hogy az egyes összetevők mennyire ártalmasak, milyen mértékben tartalmazzák ezeket az egyes cigaretták, és milyen élettani hatásaik vannak, arról megoszlanak a vélemények. Bár a jelenlegi tapasztalatok azt igazolják, hogy a hagyományos cigarettánál kevésbé lehet veszélyes, az orvosok szerint egészségesebb életvitelt csak a dohányzásról való leszokás eredményezhet.

A patronok és utántöltő folyadékok csomagolásán a gyártók mindenesetre nem tüntetik fel a károsanyag-tartalmat olyan egységes formában, mint a cigaretták dobozain. A helyenként milligrammban, helyenként pedig milliliterben vagy mértékegység nélkül, csak egy számmal feltüntetett értékek nem adnak információt arról, hogy egy doboz cigarettának megfelelő mennyiség milyen mértékben tartalmaz nikotint és egyéb összetevőket – ez viszont a rutinos dohányosok dolgát is megnehezíti.

A hosszú távú hatások ismeretlenek

Az elektromos cigarettára vonatkozó ismereteink többsége furcsamód abból származik, amit az e-cigaretta nem tartalmaz: a dohányból. Noha az emberek a nikotinfüggőség miatt válnak dohányossá, elsősorban a dohány az, ami amphysemát, érrendszeri problémákat, rákot és szélütést is okozhat. A nikotin – bár szintén rákkeltő – nem önmagában felel a dohányzással összefüggésbe hozható rákos megbetegedések kialakulásáért. A nikotin egyszerre stimuláns és relaxáns, így képes felpörgetni és megnyugtatni is a fogyasztókat. A koncentrációs készség javítása és az adrenalinkiválasztás stimulációja mellett élénkíti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, és leszokás után a súlygyarapodást is mérsékelheti – az elektromos cigarettát ez vonzó alternatívává teheti a dohányzással szemben.

Xavier Beauvois rendező elektromos cigarettával a Cannes-i filmfesztiválon
Xavier Beauvois rendező elektromos cigarettával a Cannes-i filmfesztiválon
Fotó: Anne-christine Poujoulat

Egyes források megemlítik, hogy kockázatos lehet, ha a patronból kiszivárog a folyadék, és emiatt egy slukkal nagy mennyiségű nikotin juthat a szervezetbe. Ez közvetlen rosszullétet is okozhat, de a kis dózisban, folyamatosan adagolt nikotin is káros a szervezetre. Az e-cigaretta-patronokban levő nikotin ugyanúgy rákkeltő, mint a cigarettában található, csupán a kardiológiai vizsgálatok nem igazolták, hogy a dohánytól elkülönítve, hosszabb távon mennyire károsítja a szervezetet. További kockázatot jelent, hogy a tíz milliliteres töltőfolyadék a szemcsepphez hasonló csomagolásban kapható, a kupakon pedig nincs gyerekbiztos zár. A folyadékban található 55 milligramm nikotin viszont elég ahhoz, hogy a szervezetbe kerülve végezzen egy felnőtt emberrel is.

Az e-cigaretta-felhasználók közül sokan számolnak be mellékhatásokról; többségük a szapora szívverést, az erős szívdobogást, a torokfájást, fejfájást és a szájszárazságot említi. Bár több forgalmazó – és több fogyasztó – szerint ezek a tünetek inkább azokra jellemzők, akik még nem szoktak hozzá az e-cigarettához, a mellékhatásokról valószínűleg az tehet, hogy a szervezet több nikotinhoz jut az e-cigarettáva, mint amennyivel szemben a szervezet toleranciát alakított ki. Ugyanakkor, mivel könnyű megszokni, hogy kötetlenül dohányozhatunk bárhol, könnyebben nyúlunk az e-cigaretta után is. A toleranciaküszöböt viszont az e-cigaretta feljebb tornászhatja, így a szervezet egyre jobban sóvárogni fog a nikotin után.