Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Kiemelt kutatóegyetemmé válna a DE

2012.09.12. 16:34

Kiemelt kutatóegyetemi címre törekszik a Debreceni Egyetem (DE). Fábián István, az intézmény rektora szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az intézmény idén került fel első alkalommal a felsőoktatási intézmények világranglistájára. A Debreceni Egyetem az ELTE, a Szegedi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem mellett jutott be a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, top 700-as rangsorba.

Fábián elmondta, hogy az intézmény nemzetközi láthatóságának köszönhetően 67 ország több mint 3300 külföldi hallgatója tanul a Debreceni Egyetemen, amely ezzel a számmal ebben a kategóriában vezeti a képzeletbeli hazai ranglistát. A QS cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet hat szempont alapján állítanak össze. Vizsgálják többek között az oktatók és a hallgatók arányát, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát is.

Fábián tervei szerint a Debreceni Egyetem a következő években a jelenlegi minőség és eredményesség fejlesztését fogja elsődleges feladatának tekinteni, annak ellenére, hogy a feltételrendszer folyamatosan, több elemében is romlik. Fábián úgy véli, a DE célja nem lehet kevesebb, mint a kiemelt kutatóegyetemmé válás. Az egyetem ezáltal is vonzóbb lehetne a hallgatók számára, növelné a regionális vezető szerepét, azon túl, hogy erősítené a nemzetközi jelenlétét, kapcsolatrendszerét az Európai Unió intézményeivel, illetve eredményesen együttműködhetne az unió kutatásért és innovációért felelős szervezeteivel.