Föld alatti atomkísérlet Amerikában

2012.12.07. 11:14
A washingtoni energiaipari miniszter bejelentése szerint az Egyesült Államok föld alatti atomkísérletet hajtott végre. Az országban húsz éve nem volt példa hasonló kísérletre. A II. világháborúban amerikai atomtámadást elszenvedő Hirosima polgármestere pénteken elítélte a nukleáris kísérletet.

Föld alatti atomkísérletet végeztek az Egyesült Államokban. A Pollux néven emlegetett, úgynevezett szubkritikus kísérletet szerdán hajtották végre a nevadai sivatagban. A minisztérium atombiztonsági hivatala szerint a kísérlet célja az volt, hogy olyan tudományos adatokat szerezzenek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország atomfegyvereinek biztonsága és hatékonysága fönntartható legyen.

A Pollux az Egyesült Államok 27. szubkritikus nukleáris kísérlete volt; ezekben a kísérletekben nem jön létre atomrobbanáshoz vezető láncreakció. Hasonló kísérletet végeztek 2011 februárjában is, de  1992 óta ez volt az első föld alatti nukleáris kísérlet.

Az atom csendje

Az Egyesült Államok 1945 után 1032 kísérleti atomrobbantást hajtott végre, de a nemzetközi atomcsendegyezmény 1963-as aláírása után 1992-ig már csak föld alattiakat, azóta pedig robbantásokat nem. A kritikus, földfelszín fölött végzett tesztekről az USA úgy véli, hogy azok nem sértik az Átfogó Atomcsend Szerződést (CTBT).

A szerdai kísérlet az Egyesült Államokban kevéssé keltette fel a közvélemény figyelmét, viszont éles bírálatot váltott ki Japánban. Macui Kadzumi, Hirosima polgármestere pénteken kijelentette: a kísérlet szembemegy az atomfegyverek felszámolását célzó globális erőfeszítésekkel.

Okosi Kadzuo, az atomtámadást túlélők szervezetének hirosimai főtitkára azt állította, hogy az Egyesült Államok viselkedése ellentmondásos, mert Washington hétfőn az ENSZ Közgyűlésében támogatta azt a határozattervezetet, amely az összes atomfegyver felszámolására szólítja fel a tagországokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport