Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

A Földnél hamarabb lehetett élő a Mars

2013.03.14. 12:04

A Curiosity által talált kőzetek vizsgálatából azt feltételezik, hogy a bolygó alkalmas lehetett az életre. Máris megszületett egy elmélet arról, hogy a Marson előbb volt élet, mint a Földön.

Az amerikai űrhivatal specialistái elmondták, hogy a Mars-járó februárban vett talajmintáinak elemzése során megtalálták az élet kialakulásához szükséges összes kémiai összetevőt: ként, nitrogént, hidrogént, oxigént, foszfort és szenet. Ez, a korábban már bizonyított víz jelenlétével együtt azt támasztja alá, hogy minden körülmény adott volt, hogy a jelenlegi ismereteink szerinti legegyszerűbb élő organizmusok kialakuljanak a bolygón.

A kutatók nem találták semmilyen bizonyítékát a marsi életnek. Az még egyáltalán nem biztos, hogy tényleg volt-e élet a Marson, az pedig még bizonytalanabb, ha volt, akkor mikor. Még az is elképzelhető, hogy hamarabb alakult ki, mint a Földön. Olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy a földi életet vissza lehet-e vezetni a marsi élethez? Néhány mikróba annyira ellenálló, hogy akár túl is élhetik az űrutazást, ahová egy meteoribecsapódás miatt kerülhetnek.