Az agyszkenner megmutatja, kire gondolunk

2013.03.14. 17:01

A Cornell Egyetem kutatói képesek megmondani az agy aktivitása alapján, hogy kire gondolunk. Ez az első alkalom, hogy ilyen pontos adatot tudnak kikövetkeztetni pusztán az agyi tevékenység vizsgálatával. Már eddig is elértek némi sikert a területen, hiszen következtetni tudtak arra, hogy milyen emlékeket idézett fel a vizsgált alany, és megmondták, milyen videókat nézett a vizsgált személy közvetlenül a mérések előtt.

Nathan Spreng, a Cornell Egyetem kutatója most arra vállalkozott, hogy még pontosabb adatokat nyerjen ki az agyi tevékenység vizsgálatából. A kísérlethez 19 önkéntes agytevékenységét figyelték. Négy különböző személyiséggel rendelkező emberről meséltek nekik. A személyiségjegyeket úgy osztották fel, hogy a társaság fele kellemes, együttműködő volt, a másik fele ennek az ellenkezője. A tulajdonságok között még az extrovertáltság, illetve a szégyenlősség jelent meg.

Az így összeállított karakterekből készítettek női és férfi modelleket is, majd mindennapi neveket adtak nekik: Mike, Chris, Dave, Nick, illetve Ashley, Sarah, Nicole, Jenny. A vizsgálat alatt arra kérték a résztvevőket, hogy képzeljék el, az adott karakterű modell hogyan viselkedne egy bizonyos szituációban. Olyan szituációkat vázoltak fel, hogy elmennek egy bárba és valaki véletlenül kilöttyinti az italukat, vagy hajléktalan pénzt kér tőlük.

A kutatók azt látták, hogy a négy különböző személyiség az agy más-más területét mozgatja meg. Ebből aztán meg tudták mondani, hogy a vizsgált személy kire gondolt. Ez az első alkalom, hogy meg tudták állapítani, mit képzeltek maguk elé az emberek.  • Tippek
  • Betét