Eljuthatunk a Marsra harminc nap alatt?

2013.04.11. 13:56

Olyan rakéta fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Államokban, amely harminc nap alatt eljuthatna a Marsra. Ez jelentős áttörés lenne az űrkutatásban, mert a jelenlegi technikával négy évig tartana az út. A fejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is támogatja.

John Slough, a Washington Egyetem kutatásvezetője szerint a mostani rakéta-üzemanyagokkal csaknem lehetetlen a Föld szűkebb szomszédságán kívülre jutnia az emberiségnek. Az új rakétatípust azonban atomenergia repítené, de nem maghasadásra, hanem magfúzióra alapozva. A tervezők szerint az új űreszköz csúcssebessége 320 ezer kilométer lenne óránként, de ennek ellenére biztonságosabb lenne az utazás, mert a rövidebb menetidő miatt kevesebb káros napsugárzás érné a legénységet. Az új technológiával egy marsi út jóval olcsóbb lenne, mint a mostanival, mert az üzemanyagköltség a jelenleginek csupán egy töredéke lenne.

Az új típusú hajtóműben homokszemcsényi hidrogénizotóp-gömböcske lenne, körülötte pedig fémgyűrűk, amelyek a mágnesesség révén préselnék össze az üzemanyagmagot. A hajtóanyag hétmilliószor nagyobb teljesítményt tenne lehetővé, mint a jelenlegi üzemanyagok. A rendszer működtetéséhez áramra van szükség, de a kutatók szerint ez napelemekkel megoldható egy 150 tonnás űrhajó esetében. A hajtóműnek nem kellene egész úton működnie: csupán három napig tartana, hogy az űrhajó a kellő sebességre gyorsuljon. Mivel ez fokozatosan adagolt lökésekkel történne, a legénységet nem veszélyeztetné a gyorsulási erő.  • Hírek
  • Hírek