Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Eljuthatunk a Marsra harminc nap alatt?

2013.04.11. 13:56

Olyan rakéta fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Államokban, amely harminc nap alatt eljuthatna a Marsra. Ez jelentős áttörés lenne az űrkutatásban, mert a jelenlegi technikával négy évig tartana az út. A fejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is támogatja.

John Slough, a Washington Egyetem kutatásvezetője szerint a mostani rakéta-üzemanyagokkal csaknem lehetetlen a Föld szűkebb szomszédságán kívülre jutnia az emberiségnek. Az új rakétatípust azonban atomenergia repítené, de nem maghasadásra, hanem magfúzióra alapozva. A tervezők szerint az új űreszköz csúcssebessége 320 ezer kilométer lenne óránként, de ennek ellenére biztonságosabb lenne az utazás, mert a rövidebb menetidő miatt kevesebb káros napsugárzás érné a legénységet. Az új technológiával egy marsi út jóval olcsóbb lenne, mint a mostanival, mert az üzemanyagköltség a jelenleginek csupán egy töredéke lenne.

Az új típusú hajtóműben homokszemcsényi hidrogénizotóp-gömböcske lenne, körülötte pedig fémgyűrűk, amelyek a mágnesesség révén préselnék össze az üzemanyagmagot. A hajtóanyag hétmilliószor nagyobb teljesítményt tenne lehetővé, mint a jelenlegi üzemanyagok. A rendszer működtetéséhez áramra van szükség, de a kutatók szerint ez napelemekkel megoldható egy 150 tonnás űrhajó esetében. A hajtóműnek nem kellene egész úton működnie: csupán három napig tartana, hogy az űrhajó a kellő sebességre gyorsuljon. Mivel ez fokozatosan adagolt lökésekkel történne, a legénységet nem veszélyeztetné a gyorsulási erő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?