Kína ismét embereket küld a világűrbe

2013.06.03. 13:31

A kínai űrprogram hamarosan útnak indítja a Sencsou-10 űrhajót, három űrhajóssal a fedélzeten - jelentette be az előkészületek utolsó fázisának kezdetét hétfőn a program szóvivője. Az űrhajó összeszerelése megtörtént, és hétfő reggel a Hosszú Menetelés–2F típusú hordozórakéta módosított változata is megérkezett a június közepi felbocsátás helyszínére, az északnyugati Kanszu tartomány Csiucsüan űrközpontjába. A tervek szerint a Sencsou-10 kiköt a Föld körül keringő Tienkung–1 (Mennyei Palota) űrállomásmodulnál. A küldetés része lesz egy kínai hallgatói csoportnak tartott előadás is.

A Sencsou-9 legutóbb tavaly júniusban járt az űrben. A háromfős legénység küldetése szűk két hétig tartott. A személyzet az első automatikus dokkolás után átszállt a kísérleti űrállomásmodulra, és később elvégezte a kézi vezérlésű összekapcsolást is. A kutatók különböző kísérleteket, tudományos megfigyeléseket végeztek, adatokat gyűjtöttek, ellenőrizték a berendezések működőképességét, illetve megfigyelték az űrhajósok egészségi állapotát, szervezetük viselkedését a súlytalanság állapotában. Az volt az első alkalom, hogy Kína a hadsereg 33 éves őrnagya, Liu Jang személyében nőt küldött az űrbe. Kína a tavalyi expedíció előtt 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban juttatott embert az űrbe.

A Sencsou-10 útja az űrállomásmodulhoz a kínai űrprogram második szakaszának a része. A harmadik szakaszban épül majd meg a Tienkung–2 és a Tienkung–3 űrlaboratórium. A tervek szerint 2020 körül kezdheti meg működését Kína első, 60 tonnásra tervezett űrállomása. A távolabbi célok között egy Hold-expedíció is szerepel. A szakértők szerint Kína továbbra is messze van attól, hogy a jelenlegi űrnagyhatalmakkal, az Egyesült Államokkal és Oroszországgal érdemben felvegye a versenyt.

Peking többször kijelentette, hogy az űrprogramja békés célokat szolgál, de az amerikai védelmi minisztérium közelmúltbéli jelentése, amellett, hogy emlékeztetett Kína növekvő térnyerésére, arra a következtésre jutott, hogy Kína egy válság idején valószínűleg akadályozni próbálná ellenfelei űreszközeinek bevetését.  • Hírek
  • Bankszámla