Nem szexet akar, csak fáradt vagy

2013.06.07. 19:08

Egy új tanulmány szerint azok a férfiak, akik nem aludták ki magukat, nagyobb eséllyel hihetik azt, hogy a környezetükben lévő nők vonzónak találják őket. Ez azonban csak a képzelet játéka: az REM fázis kihagyása így befolyásolja az agy működését.

A tanulmányhoz a kutatók 60 főiskolai hallgatót, 31 férfit és 29 nőt kértek föl. A résztvevőket arra kérték, hogy próbálják megbecsülni egy tesztben, mennyire tarthatják vonzónak őket az másik nem képviselői. A teszteket kétszer töltötték ki: egyszer egy egynapos alvásmegvonás előtt, egyszer pedig utána. (A teszt egyik kérdése ez volt: Ha egy nő elmegy egy bárba, mennyire valószínű, hogy keres valakit, akivel lefeküdhet aznap este?)

A teszt egyik meglepő eredménye az volt, hogy kipihent állapotban a férfiak és a nők egyaránt alacsonyabbra értékelték a szexuális vágyat. Az alvásmegvonás után azonban a férfiak sokkal magasabbra becsülték a nők irántuk való érdeklődését; ugyanakkorára, mint a nők a férfiakét. A nők válaszai ugyanakkor az alvásmegvonás ellenére sem változtak. A rossz alvás ugyanakkor sem a nők, sem a férfiak értékítéletét nem befolyásolta.

A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények valószínűleg annak köszönhetők, hogy az alvásmegvonás az agy döntésekért felelős területére hat, akárcsak a részegség. Mivel a kísérletet igen kis mintán végezték el, és csak főiskolai hallgatókat kérdeztek, az eredmények nem mondhatók bizonyító erejűnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport