Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Ön tud víz alatt lélegezni?

2015.07.10. 14:32

A globális felmelegedés megfékezésére irányuló erőfeszítések sikere ellenére is legalább hat méterrel növekedhet a globális tengerszint a következő évszázadokban – írja az MTI, egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányra hivatkozva.

Egy ilyen volumenű olvadás Pekingtől egészen Londonig komoly fenyegetést jelentene a városokra, az alacsonyan fekvő trópusi államokat pedig elárasztaná a víz.

A Science-ben megjelent tanulmányban a szerzők arra hivatkoznak, hogy a grönlandi és antarktiszi jég egy része elolvadt az elmúlt hárommillió évben, amikor a hőmérséklet a maihoz hasonló vagy valamivel melegebb volt. A kutatók úgy látják, ismét hasonló sors várhat ránk - még akkor is, ha a világ kormányainak sikerül visszaszorítaniuk az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. Erre azért lenne szükség, hogy megakadályozzák a globális átlaghőmérséklet több mint két Celsius-fokos emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest.

Lehet, hogy ez bonyolultan hangzik, leírjuk érthetően: mind meghalunk.

Ez nem ijesztegetés: mire ez bekövetkezik, több száz év is eltelhet, és addigra tényleg mind meghalunk. A Floridai Egyetemen dolgozó Andrea Dutton, a tanulmány vezető szerzője szerint hat méternyi tengerszint-emelkedéshez több évszázadra is szükség lehet annak ellenére, hogy néhány ősi bizonyíték szerint ennél sokkal gyorsabb ütemű változások is lehetségesek.

Ez hosszú távú előrejelzés, nem olyasvalami, ami már holnapután bekövetkezik.

– mondta Dutton. 

Így olvadtunk mostanáig

Az ENSZ klímaszakemberekből álló bizottsága 2013-ban azt mondta, hogy a globális felmelegedés hatására 26-82 centiméterrel növekedhet a globális tengerszint a XXI. század végére, ez hozzáadódik az 1900 óta bekövetkezett 19 centiméteres emelkedéshez.

A héten közölt új tanulmány - amely többek közt ősi jégmintákat és megkövesedett korallokat vizsgáló korábbi kutatásokra épül - azt mutatta, hogy egy nagyjából 125 ezer évvel ezelőtti meleg periódusban, amikor a hőmérséklet a maihoz hasonló volt, 6-9 méterrel emelkedett meg a tengerszint.

400 ezer évvel ezelőtt, amikor a hőmérséklet a mostaninál nagyjából egy Celsius-fokkal volt melegebb, 6-13 méterrel emelkedett meg a tengerszint. Egy hárommillió évvel ezelőtti meleg időszakban pedig a mostaninál legalább hat méterrel volt magasabb a globális tengerszint. Ezek a múltbéli ingadozások valószínűleg a Föld Nap körüli keringésében bekövetkező természetes változásokkal voltak összefüggésben.

Néhány tavalyi tudományos kutatás azt mutatta, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró bizonyos területei hosszú távú, megállíthatatlan olvadásnak indultak.