no

Tragédia, melegrekord, hiány

2013.08.07. 21:59

HATALMAS ROBBANÁS VOLT ÓBUDÁN

Egy lakóház egy része teljesen megsemmisült, a maradéka lakhatatlanná vált a szerdára virradóra Óbuda sűrűn lakott belső részében történt detonációban. Két embert kerestek, a holttestüket szerda éjjel megtalálták. A keresést omlásveszély nehezíti. Ketten megsérültek, az utcát térdig érő törmelék borítja, a környéket lezárták, a forgalmat elterelik. A robbanás kilométerekre elhallatszott. A romok eltakarítása hetekbe telhet: amíg az épület állapotáról nem lehet biztosat tudni, a lakók nem költözhetnek vissza.

NAGY A HIÁNY AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSBAN

Júliusban 129,5 milliárd forintos hiány alakult ki az államháztartás központi alrendszerében - közölte az előzetes adatot a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ez az elmúlt 11 év második legnagyobb hiánya júliusra, az év első hét hónapjában 851,2 milliárd forintos összesített hiány alakult ki, ami a legfrissebb egész éves hiánycél 96,7 százalékát éri el.

MEGVEHETI AZ E.ON CÉGEIT AZ MVM

Áldását adta a Gazdasági Versenyhivatal az E.on cégeinek felvásárlására, szerintük nem korlátozza a versenyt a tranzakció. Az Magyar Villamos Művek a vétellel megszerzi a magyarországi gáznagykereskedőt és gáztárolókat, ezzel a korábban főként az áramiparban tevékenykedő állami cég jelentős gázpiaci szereplővé is válik.

TŰZOLTÓAUTÓ TETTE TÖNKRE BUDAPEST KEDVENC SZÖKŐKÚTJÁT

Több milliós kárt okozott egy tűzoltóautó, amikor egy téves riasztás miatt a sötétben véletlenül rátolatott a Szabadság téri nyomásérzékelős szökőkútra. Az alig néhány éves látványosság teljes újjáépítésre szorul, és ebben a szezonban már aligha üzemelhet.

KÖZEL 10 EZER CÉG SZŰNT MEG AZ ELMÚLT HÁROM HÓNAPBAN

Ilyen még nem volt, ez új rekord, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban. A mostani megszűnési hullám azonban az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szakértői szerint hamarosan elcsitulhat.

EX-KÖZGÉP-CÉG A PÉNZTÁRGÉPÜGY EGYIK NAGY NYERTESE

A RacioNet más cégekkel összefogva, meghívásos pályázatokon tucatnyi pénztárgépes szerződést kapott több milliárd forint értékben a NAV megbízásából. A cég nemrég még Közgép-tulajdon volt. A RacioNet elnöke az erős kapcsolati hátszelet úgy kommentálta: "dolgoztunk a környékükön, ezért jó forrásbevonásnak adódott". A Racionet a pénztárgépadatok feldolgozását és elemzését végző szoftvert fejlesztette a NAV-nak, illetve az informatikai hálózat kiépítésében is segített.

BALESET MIATT MEGSÉRÜLT A KŐRÖSHEGYI VÖLGYHÍD

Akár egy hónapig is lezárva maradhat az M7-es híres-hírhedt völgyhídjának egy sávja, miután egy baleset miatt burkolatcserére lehet szükség. Szerda hajnalban az épp az utat tisztító útfenntartó kocsija kigyulladt, amikor hátulról beleütközött egy kamion. A sofőr súlyos sérülést szenvedett.

SNOWDEN MIATT LEMONDTA MOSZKVAI ÚTJÁT OBAMA

Hosszas habozás után Barack Obama úgy döntött, nem utazik Moszkvába szeptemberben, a G20 szentpétervári csúcsa után, hogy négyszemközt találkozzon Vlagyimir Putyinnal. Az orosz-amerikai viszont több konfliktus is nehezíti, de a szíriai beavatkozás és az európai rakétarendszer-telepítés mellett a legújabb feszültséggócot az Edward Snowdennek megadott orosz menedékjog jelenti.

VB-BRONZÉRMES LETT SZILÁGYI ÁRON KARDVÍVÓ

Az elődöntőben 15-14-es vereséget szenvedett az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a budapesti vívó-vb-n az orosz világbajnok Kovaljovtól, így élete első vb-érmét, egy bronzot sikerült szereznie. A Szilágyit legyőző orosz honfitársától, Venjamin Resetnyikovtól kikapott a döntőben, így ezüstérmes lett.

BOSZNIÁBAN NEM BÍRNAK AZ ERDŐTÜZEKKEL

Légi oltásra alkalmas eszközöket kért Bosznia-Hercegovina hétfőn az országban egy hete pusztító erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Uniótól. A tüzeket oltó katonai helikopterekből ugyanis az országnak nincs elég. Boszniában tíz napja hőségriadó van, az elmúlt másfél hétben a csúcshőmérséklet minden nap meghaladta a 40 fokot.

2012 POKOLI ÉV VOLT A KLÍMÁNAK

Az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kedden közzétett jelentése szerint 2012-ben több időjárási rekord is megdőlt. Az átlaghőmérsékletet tekintve 2012 a tíz legmelegebb év között volt globális szinten, a tengerszint-emelkedés, az észak-sarki és grönlandi jégtakaró csökkenése, a szén-dioxid-kibocsátás is megdöntötte, vagy majdnem megdöntötte a korábbi rekordokat.

ÚTBÓL NYER ÁRAMOT EGY DÉL-KOREAI BUSZ

Dél-koreai mérnökök olyan elektromos buszt fejlesztettek, amely az útból veszi fel a működéshez szükséges áramot. Gumi városában már tesztelik az OLEV (Online Electric Vehicle) nevű járművet, egyelőre csak egy 24 kilométeres útszakaszon. Ezen az úton fektették le azokat az elektromos kábeleket, amikből az OLEV akár álló, akár mozgó helyzetben is fel tudja venni az energiát.

BIZTONSÁGI RÉST TALÁLT LUXUSAUTÓK RENDSZERÉBEN, BETILTOTTÁK A KUTATÁSÁT

A brit bíróság megtiltotta Flavio Garciának, egy Angliában dolgozó kódfejtési szakértőnek, hogy legújabb eredményeit publikálja. Az indoklás szerint a nagy értékű autók indításgátlójában használt kódolási algoritmusokról szóló írás alapján hozzáértő tolvajok akár meg is kerülhetnék az alapvető lopásgátló eljárást. A bíróság a Volkswagen kérésére járt el, a gyár még két másik, hollandiai egyetemen dolgozó tudós letiltását is elérte.

ITT AZ ÚJABB MÉDIAHÁBORÚ?

A Magyar Nemzet után a Fidesz kommunikációs igazgatója is arról beszélt, hogy a multinacionális médiacégek egy budai luxusétteremben összeesküvést forraltak a magyar kormány ellen. A titkos találkozó tényleg megtörtént, a reklámadó a TV2 eladásáról szól, és idén elmaradhat az őszi tévés szezon. Összeérnek a szálak, és így van hatással a politika arra is, hogy mit nézünk, vagy mit nem nézhetünk ősszel a tévékben.

A NAGY FÜZETET JELÖLJÜK OSCAR-DÍJRA

A nagy füzet című Szász János-filmet jelöli Magyarország a Legjobb külföldi film Oscar-díjára – írja a Variety. A film a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, Kristály Glóbuszt nyert, elsőként a magyar filmek közül.