Rudolf
2 °C
13 °C

Férfiagy = női agy

2017.01.19. 16:48

Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezve amerikai kutatók megállapították, hogy a szerv nagysága nem különbözik számottevően a férfi és a női agyban. Ezzel újabb bizonyítékot találtak rá, hogy az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei – írja az MTI.

A Rosalind Franklin Tudományegyetem (RFU) chicagói orvosi karának kutatói Lise Eliot vezetésével az emberi amigdaláról az elmúlt 30 évben készült, MRI-felvételeken alapuló tanulmányokat elemeztek statisztikai módszerekkel. Ötvennyolc olyan munkát találtak, amely egészséges férfiak és nők amigdalájának nagyságát vetették össze.

Az olajbogyó méretű, mandulaformájú amigdala mélyen az agy halántéklebenyének középső részében található. Fontos szerepet játszik a félelemre és az örömre adott válaszban, egy sor társas viselkedéssel kapcsolatos érzelem, például az agresszió és a szexuális izgalom létrejöttében.

Az állatokon végzett kutatások és korai MRI-felvételek azt sugallták, hogy a hímek agyában aránytalanul nagyobb az amigdala, mint a nőstényekében.

A chicagói kutatók szerint a férfiagy amigdalája valóban 10 százalékkal nagyobb, mint a női agyé, de ez a különbség a férfiak nagyobb testméretéből adódik. A férfiagy egészében 11-12 százalékkal nagyobb, mint a női, ami szintén az átlagosan nagyobb test számlájára írható.

A vizsgált tanulmányokban a testmérettel arányosított amigdalaméret nemi különbségei statisztikailag nem voltak szignifikánsak. A jobb oldali amigdala 0,1 százaléknál is kevesebbel volt kisebb a női agyban, a bal 2,5 százalékkal.

A kutatócsoport 2015-ben hasonló metaanalízist végzett az agy hippokampusz nevű területéről, amely többek között az új emlékek raktározásában játszik szerepet. Itt sem találtak jelentős méretbeli eltérést.