A férfiaknak TÉNYLEG jobban fáj

2013.01.24. 16:42
22 hozzászólás

A jelenséget mindenki ismeri. Minden évben, amikor eljön az influenzaszezon, férfiak százezrei dőlnek ágynak jajongva, elhaló hangon teáért könyörögve, miközben asszonyaik ugyanazt a kórt lábon hordják ki, és cinikus megjegyzéseket tesznek a teremtés ún. koronáira. A nemek harcában nem várt helyről érkezett a segítség. Minden tudós közül pont egy nő, dr. Amanda Ellison, a Durham Egyetem neurológusa jutott arra a következtetésre, hogy a férfiaknak valószínűleg tényleg jobban fáj.

Kutatásai során arra jutott, hogy a férfiagyban több a hőreceptor, emiatt a tüneteket sokkal súlyosabbnak élik meg a nőknél. A különbség az agynak azon a területén jelentkezett, amelyik a különböző testfunkciókért, köztük a hőháztartásért is felel.

Gyerekként ez a terület még azonos méretű, ezért a pubertás előtt nincs is különbség aközött, ahogy a két nem megéli a betegségeket. A pubertáskor azonban a megnövekedett tesztoszterontermelés miatt növekedésnek indul a preoptikus nukleusznak nevezett terület. És ez okozza a galibát.

Amikor megbetegszünk, a preoptikus nukleusz a testhőmérséklet növelésére utasítja szervezetünket, mert a magasabb hőmérséklet megöli a támadó vírusokat. Mivel azonban a hő növeléséért felelős agyterület nagyobb, a hőreceptor is több benne. "Ezért is lázasodnak be jobban a férfiak, és érzik sokkal rosszabbul magukat. Tehát, ha panaszkodnak, akár még igazuk is lehet" - mondta erről a Daily Mailnek.

Mindazonáltal nem kötelezte el magát határozottan az állítás mellett. Szerinte kutatása egyelőre csak azt bizonyítja, hogy a férfi és a női agy különböző. "Az én szerepem csak annyi, hogy összeadjam a számokat. Nincs perdöntő bizonyítékom arra, hogy a férfiak valóban rosszabbul érzik magukat, de okuk lehet rá" - mondta, hozzátéve, hogy felvetése egészen biztos nagy vitát kavar majd.