Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélte az MTA a Figyelő listázását

2018.04.17. 16:33
Elítélte a kormányközeli Figyelő múlt heti „Soros-listázását” a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA elnöksége egyhangúlag elítélte a listaállítást, és elfogadhatatlannak nevezte

a magyar történelemben különösképpen rossz emlékű, ártó listázások gyakorlatát.

A teljes állásfoglalás:

Egy országos hetilap olyan cikket közölt, amely a Magyar Tudományos Akadémia egyes hazai és nemzetközi megbecsülésnek örvendő, élő és már elhunyt tagjait és köztestületi tagjait, köztük a magyar és a nemzetközi tudomány kiemelkedő képviselőit egy „spekuláns embereiként” tüntette fel egy listán.

Az MTA Elnöksége 2018. április 17-ei ülésén egyhangúlag kifejezte azt a véleményét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar történelemben különösképpen rossz emlékű, ártó listázások gyakorlatát.

Miután Orbán Viktor 2000 Soros-zsoldosról beszélt, a Figyelő legutóbbi, 15. számában két teljes oldalon listázta azokat, akik szerinte Magyarország ellen, Sorosnak dolgoznak. A hevenyészett listára nem fordítottak túl nagy gondot, halottak is felkerültek rá, és mint a CEU egyik szintén a listán szereplő vallástörténész professzora rámutatott, valószínűleg egyszerűen a CEU Wikipédia oldaláról kopizott az álneves szerző. A listázás után sokan jelentkeztek, hogy ha már listáznak, őket is vegyék fel rá. A listát korábban a konzervatív tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köre, több egyetemi tanszék, több száz ELTE-s oktató és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is elítélte.