Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar tudományt szorongató nacionalizmusról ír a Science új száma

untitled shoot-3421
2018.05.11. 18:20

A Science magazin legfrissebb számában másfél oldalas cikk olvasható Karáth Katától, a Budapesten dolgozó független újságírótól. A cikk példákkal alátámasztva mutatja be, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel félemlíti meg a tudományos élet képviselőit, ha úgy ítéli meg, hogy ellene dolgoznak. (Karáth márciusban arról írt cikket a Guardianbe, hogy Orbán bigottsága miatt külföldön szégyellni szokta a magyarságát.)

A cikk az alábbi konkrét eseteket említi:

  • A Figyelő Soros György ügynökeként listázta Ürge-Vorsatz Dianát, a CEU oktatóját, aki tagja volt a Nobel-díjas Kormányközi Panel a Klímaváltozásról munkacsoportnak. Ürge-Vorsatz jó munkakapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal, de részt vett egy CEU-párti tüntetésen.
  • A kínaiakkal ápolt jó kapcsolatok érdekében a magyar kormány hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó tanszéket indított pécsi és szegedi felsőoktatási intézményekben. A kormány arra hivatkozott, hogy ez javíthat a magyar egészségügy helyzetén.
  • Boldogkői Zsolt professzor nemrég nyílt levelet fogalmazott meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, amiben kijelentette, hogy az akupunktúra áltudomány, és az egyetemi szintű oktatása súlyosan rontja a tényekre és a tudományos módszerekre alapuló gyógyászat megítélését.
  • A magyar kormány azoknak az intézeteknek biztosít több támogatást, akik hajlandók az ő szekerüket tolni. Karáth a 2015-ben alapított Migrációkutató Intézetet említi, akik azóta rengeteg elemzést készítettek a bevándorlás káros hatásairól, a határra felhúzott drótkerítés szükségességéről, és megkérdőjelezik az Emberi Jogok Európai Bírósága legitimitását.
  • Nemrég jelentették be a László Gyula Intézet megalapítását, ami egy Lezsák Sándor finanszírozta magáncég, maga Lezsák pedig – a hazai történészekkel ellentétben – vonzódik ahhoz az elmélethez, hogy a magyarság Ázsiából származik, illetve a hunok leszármazottai, akik a Római Birodalom rettegett ellenfelei voltak.

A teljes cikk a Science pénteki számában olvasható.

(A cikk megjelenése után a Szegedi Tudományegyetemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem indítanak hagyományos kínai orvoslással foglalkozó tanszéket. A Science arra az együttműkdési szándéknyilatkozatra utalhat, amit – ahogy a Konfuciusz Intézet cikke is említi – az SZTE tulajdonában álló Uni-Med Kft. kötött a Shaanxi tartománybeli Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetemével.)