A magyar tudományt szorongató nacionalizmusról ír a Science új száma

untitled shoot-3421
2018.05.11. 18:20

A Science magazin legfrissebb számában másfél oldalas cikk olvasható Karáth Katától, a Budapesten dolgozó független újságírótól. A cikk példákkal alátámasztva mutatja be, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel félemlíti meg a tudományos élet képviselőit, ha úgy ítéli meg, hogy ellene dolgoznak. (Karáth márciusban arról írt cikket a Guardianbe, hogy Orbán bigottsága miatt külföldön szégyellni szokta a magyarságát.)

A cikk az alábbi konkrét eseteket említi:

  • A Figyelő Soros György ügynökeként listázta Ürge-Vorsatz Dianát, a CEU oktatóját, aki tagja volt a Nobel-díjas Kormányközi Panel a Klímaváltozásról munkacsoportnak. Ürge-Vorsatz jó munkakapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal, de részt vett egy CEU-párti tüntetésen.
  • A kínaiakkal ápolt jó kapcsolatok érdekében a magyar kormány hagyományos kínai gyógyászattal foglalkozó tanszéket indított pécsi és szegedi felsőoktatási intézményekben. A kormány arra hivatkozott, hogy ez javíthat a magyar egészségügy helyzetén.
  • Boldogkői Zsolt professzor nemrég nyílt levelet fogalmazott meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, amiben kijelentette, hogy az akupunktúra áltudomány, és az egyetemi szintű oktatása súlyosan rontja a tényekre és a tudományos módszerekre alapuló gyógyászat megítélését.
  • A magyar kormány azoknak az intézeteknek biztosít több támogatást, akik hajlandók az ő szekerüket tolni. Karáth a 2015-ben alapított Migrációkutató Intézetet említi, akik azóta rengeteg elemzést készítettek a bevándorlás káros hatásairól, a határra felhúzott drótkerítés szükségességéről, és megkérdőjelezik az Emberi Jogok Európai Bírósága legitimitását.
  • Nemrég jelentették be a László Gyula Intézet megalapítását, ami egy Lezsák Sándor finanszírozta magáncég, maga Lezsák pedig – a hazai történészekkel ellentétben – vonzódik ahhoz az elmélethez, hogy a magyarság Ázsiából származik, illetve a hunok leszármazottai, akik a Római Birodalom rettegett ellenfelei voltak.

A teljes cikk a Science pénteki számában olvasható.

(A cikk megjelenése után a Szegedi Tudományegyetemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem indítanak hagyományos kínai orvoslással foglalkozó tanszéket. A Science arra az együttműkdési szándéknyilatkozatra utalhat, amit – ahogy a Konfuciusz Intézet cikke is említi – az SZTE tulajdonában álló Uni-Med Kft. kötött a Shaanxi tartománybeli Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetemével.)  • Tippek
  • Árfolyam