Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kozmikus wifit tervez a NASA

2018.07.24. 11:44

A NASA két kutatócsoportja (a Science Mission Directorate és a Human Exploration and Operations) közösen dolgozik a bolygóközi internet megvalósításán. Bár a Naprendszerben kiépített, vezeték nélküli internetkapcsolat eddig nem volt több puszta vágyálomnál, a mostani tervnek jó esélye van a megvalósulásra.

A tervezők egy Delay / Disruption Tolerant Networking (DTN) nevű eljáráson dolgoznak, ami nagyon hasonlít az általunk is ismert internethez. A tervezése még 1998-ban kezdődött, amikor a Pentagon kutatóintézete, a DARPA meghirdette a következő generációs internet tervezését, és finanszírozott egy kisebb kutatócsoportot a Jet Propulsion Laboratorynál.

A Földön használt megoldásokat az űrben nem hasznosíthatjuk. Ahhoz túl nagy a késleltetés (delay), túl zajosak a csatornák, és túl magas a hibaarány. Mindez komoly akadálya lehet a stabil kapcsolatnak. Az űrbéli wifi kiépítése azért is bonyolult, mert a jelnek hatalmas távolságokat kell megtennie. Még a fénysebességgel továbbított rádiójeleknek is sok időre van szükségük, hogy eljussanak a Földről a Marsra.

A DTN-nel viszont akkor is biztosítható  az adatátvitel, ha a kapcsolatban bármilyen zavar keletkezne, mivel az adatcsomag továbbítása biztosítható lenne egy új kommunikációs csatorna megnyitásával. Ha a Földön megszakad az internetkapcsolat, a küldött és fogadott adatok elvesznek. Ha viszont akadozás esetén nem kell újra továbbítani az adatokat, az sok memóriát és erőforrást spórolhat meg az űreszközöknek. 

A DTN a PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem Mission) küldetéssel párhuzamosan indulhat. A Földet figyelő műholdas rendszert a klímaváltozás folyamatának megfigyelésére tervezték. A műhold pályára állítása 2022 körül várható.

(Discover Magazine)