Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Űrszondát küld a Naphoz a NASA

2018.07.24. 09:34

A NASA egy autó méretű űrszondát juttatna a Nap közelébe, amivel olyan közelről vizsgálhatnák a csillagot, mint még soha.

A Parker Solar Probe nevű szondát augusztus 6-án indítják útnak egy Delta IV Heavy hordozórakétával, a floridai Cape Canaveralról. A szonda berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínét. Hétszer közelebb jut a csillaghoz, mint bármely korábbi szonda. (A Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer.)

A Nap légköre folyamatosan mágneses anyagot bocsát ki, ami a Plútó mögötti területekig beburkolja a Naprendszert. A mágneses energia tekercsei fény- és részecskesugárzás kíséretében törhetnek fel, és az űrön áthaladva ideiglenesen zavarokat okozhatnak a Föld légkörében, akadályozva a rádió- és kommunikációs jeleket a bolygó közelében. Az eredetük megértéséhez a Nap pontosabb megismerése jelentheti a kulcsot.

A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amikkel a NASA kutatói közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot. Az egyik cél a napszél gyorsulásának megfejtése; a másik annak a feltárása, hogy miért ilyen magas a napkorona hőmérséklete.

parkersolarprobe
Fotó: NASA

Az űrhajó tervezésénél a csúcstechnológiás hőpajzs volt az egyik legfontosabb fejlesztés. A hőpajzs egy szén-szén kompozitokból álló réteg, amik csaknem 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesznek körül.

[...] egyike a missziót lehetővé tevő fő technológiáknak. Ezáltal válik lehetővé, hogy a szonda szobahőmérsékleten dolgozzon.

– mondta Andy Driesman, a Parker Solar Probe projektmenedzsere.

A napelemes hűtőrendszer és a fedélzeti hibakezelő rendszer is előremutató fejlesztések. Az előbbivel a napszonda energiát állíthat elő; utóbbi megvédi a szondát abban az időben, amikor nem képes kommunikálni a földi irányítással.

Ahhoz, hogy a szonda elérje a Napot, 55-ször nagyobb kilövési energiára van szükség, mintha a Marsra tartana, és kétszer annyira, mintha a Plútóra tartana.

– mondta Guo Yanping, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa, a küldetés útvonaltervezője.

(MTI)