Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folyékony vizet találtak a Marson

mars-south-pole-closeup
2018.07.25. 16:55 Módosítva: 2018-07-25 17:04:09

Az Olasz Űrügynökség kutatói folyékony vizet találtak a Mars déli jégsapkája alatt, felfedezésüket szerda délután jelentették be. A lekerekített háromszög alakú tó másfél kilométerrel található a jég alatt. Ez lehet az első alkalom, hogy folyékony vizet találnak a Marson.

A kutatók az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondájának adatai alapján találtak rá a körülbelül 20 kilométer átmérőjű tóra. A folyékony víz létezését bizonyíthatja, hogy az Antarktisz és Grönland jege alatt is találhatók ehhez hasonlatos tavak.

A Mars Express MARSIS nevű radarberendezését 2012 és 2015 között vetették be a Mars Déli-sarkja, a Planum Australe fölött. A sarki jégtakarón és a felszínen áthatoló elektromágneses hullámok segítségével találtak rá a jég alatti tóra, melyben akár mikroorganizmusok is élhetnek. Bár a tó hőmérséklete fagypont alatt van (-10 és -70 fok között), nem fagyott meg annak köszönhetően, hogy sok sót tartalmaz.

Az ábrán a jég alatti tó kontúrja látható.
Az ábrán a jég alatti tó kontúrja látható.
Fotó: Olasz Űrügynökség

A NASA Curiosity marsjárója 2017 januárjában egy 3,5 milliárd évvel ezelőtt kiszáradt tóra bukkant  a Mars felszínén.

(Borítókép: A Mars déli jégsapkája - forrás: NASA)