A tömeges lövöldözések kriminológus szemmel

K  AP20220525006
2022.06.06. 20:48

Utoljára május 24-én sokkolta a világot egy amerikai iskolai lövöldözés. Ez az, amihez nem lehet hozzászokni, hiszen mindenki átérzi azok fájdalmát, akik egy hétköznap reggel gyanútlanul indítják iskolába a gyereküket és aztán soha többet nem látják viszont. Döbbenetes, hogy Amerika egyes államaiban még mindig bárki szabadon mászkálhat puskával, pisztollyal, például Texasban – itt történt a 24-i vérengzés is.

A nagy történelmi probléma, hogy a 18. század vége óta az amerikai alkotmány alapvető jogként definiálja a fegyvertartást, emiatt is lehet, hogy a 2010-es években több mint 900 lövöldözés történt iskolákban, és ma már több fiatal hal meg így, mint autóbalesetben – amelyek száma szintén nem elhanyagolható. A szigorított törvénytervezetet nem fogadta el a szenátus, tavaly 19 államban még enyhítették is a fegyverekre vonatkozó szabályozást – írja a TheConversation.

Új trend: a bolti lövöldözés

Mivel az USA-ban nem nehéz fegyverhez jutni 21 év fölött, nemcsak az iskolai lövöldözések, hanem a bolti fegyverropogás is egyre gyakoribbá vált. Szintén májusban, a New York államban található Buffalóban 10 embernek kellett meghalnia egy afroamerikai negyedbeli szupermarketben, amikor a támadó az őket zavaró „nem fehér és nem keresztény” feketékre támadt.

Amerikai kriminológusok a lövöldözők élettörténetét tanulmányozzák, és 2017 óta több tucat interjút készítettek a már börtönben ülő elkövetőkkel és ismerőseikkel. Széles körű adatbázist építettek a tömeggyilkosokról, és az elkövetőket több mint 200 különböző változó szerint próbálták osztályozni – például helyszín és faji profil alapján.

A 2022. május 14-i buffalói lövöldözés hasonló egy 2019. augusztusi lövöldözéshez a texasi El Paso állambeli Walmartban. Akkor a 21 éves fehér gyanúsított rasszista posztokat tett ki a közösségi médiába, majd elindult, hogy feketékkel és más etnikumhoz tartozó emberekkel végezzen. Huszonhárom embert gyilkolt meg.

Szintén 2019-ben egy Jersey Cityben található kóser élelmiszerboltban egy 50 év körüli, büntetett előéletű fekete férfi és nő négy embert gyilkolt meg antiszemita indíttatásból, mielőtt a rendőrök tüzet nyitottak rájuk és megölték őket.

2021 márciusában egy 21 éves közel-keleti származású, paranoiás és antiszociális férfi bement egy King Soopers nevű szupermarketbe és 10 embert lőtt agyon Colorado államban. Hat hónappal később egy 29 éves ázsiai férfit elbocsátottak munkahelyéről, egy tenessee-i élelmiszerboltból. Még aznap visszatért a boltba, megölt egy embert, 13 másikat pedig megsebesített. A rendőrök megérkezése előtt öngyilkos lett.

Fajgyűlölet, adósságok, zűrzavar

A fajgyűlölet a nyilvános tömeges lövöldözések körülbelül 10 százalékát mozgatja. A kiskereskedelmi lövöldözésekben ez 13 százalékra nő.

De ott van még a pénzügyi motiváció (16 százalék), az alkalmazottakkal vagy vásárlókkal való konfliktus (22 százalék), vagy a labilis pszichés állapot (31 százalék). Sajnos a legtöbb esetben (34 százalékban) a motiváció ismeretlen.

A buffalói lövöldözéshez hasonlóan a kiskereskedelmi tömeges lövöldözések elkövetőinek 22 százaléka hagy hátra üzenetet vagy videót, hogy megosszák sérelmeiket a világgal. Az elkövetők majdnem fele pedig a közösségi médiában is közzéteszi terveit – amelyeket általában nem vesznek komolyan.

A média szerepe

A kriminológiai kutatások különböző stratégiákat javasolnak a tömeges lövöldözések megelőzésére – a viselkedés-értékeléstől a fegyvertartás korlátozásáig. A terjedés megállításában nagy szerepe lehetne a médiának, ha nem tenné közzé a gyilkosok fényképeit, nem adna 15 perc hírnevet a zavaros fejű elkövetőknek. Ha nem adna mintát (gondoljunk csak a borzalmas columbine-i lövöldözésre, amit már 8 nappal később követett egy másik, és még ugyanabban az évben 2), nem írná le az áldozatok számát – a gyilkosok állítólag egymással versenyeznek –, akkor talán alábbhagyna a gyilkolási kedv is.

(Borítókép: A biztonsági erők tagja hozzátartozókat kísér a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. Fotó: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport