Egy tokiói cég azt reméli, hogy Kagosima prefektúrába, Amami-Oshima szigete mellett a tenger alatti pincében történő borérlelés segít majd fellendíteni a helyi gazdaságot – adta hírül a Kyodo News.
Mint írják, ez világszerte elterjedt gyakorlat, mivel a víz alatti körülmények – tehát az állandó és viszonylag hűvös hőmérséklet, valamint a magasabb nyomás, és a gyengébb fényviszonyok – alkalmasak a borérlelésre.
Japánban azonban ritkán alkalmazzák ezt az eljárást
– mondta Yui Moritani, a projektet elindító tokiói PR-cég elnöke.
Január végén mintegy 500 palack Európából származó bort engedtek le rozsdamentes acélketrecekben a tengerfenékre, mintegy 20 méteres mélységben, a sziget déli részén fekvő Setouchi városa mellett.
A januárban elsüllyesztett palackok nagy részét júniusig a tengerben hagyják, majd júliusban felszolgálják egy helyi étterem vendégeinek. Néhányat közülük tovább lent hagynak, és próbálják kisakkozni a megfelelő érlelési időt az optimális íz érdekében.
Egy búvár, aki a borosüvegeket levitte a tenger mélyére, azt mondta: a víz ezen a területen melegebb, mint a borok érlelésére jellemző hőmérséklet. Január 30-án 21 Celsius-fokot mértek, de előny, hogy a bor ilyen körülmények között gyorsabban érik. Szerinte a legnagyobb kihívás az, hogy a bor átvészeli-e a nyarat a meleg vízben.