Csodás titkok derültek ki a krumpliról – de nem mindegy, hogyan esszük
Ha még nem döntötték el, mi legyen az ebéd vagy a vacsora, jó szívvel ajánlanánk a krumplit, aminek újabb varázslatos tulajdonságai derültek ki.
Szénhidráttartalma miatt sok kritika éri a burgonyát, a diétázok gyakran száműzik étrendjükből,
pedig ha megfelelően készítik el, rengeteg tápanyagot, ásványi anyagot juttat a szervezetbe, ami csökkentheti a vércukorszintet és még fogyasztó hatással is bír.
Az új tudományos kutatásban 24 embert vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Nekik 100 grammnyi héjában elkészített krumplit adtak és ugyanennyi fehér rizst is fogyasztottak. A vizsgálat több mint 12 hétig tartott, ezalatt figyelték a glikémiás indexet és a kardiometabolikus egészségi mutatók változásait is.
A résztvevők a burgonyát fűszernövényekkel, fűszerekkel vagy legfeljebb fél evőkanál vajjal ízesíthették. Az eredmény a következő lett:
Azok a résztvevők, akik burgonyát fogyasztottak, mérsékelt csökkenést észleltek az éhomi vércukorszintben, javult a testösszetételük, csökkent a derékbőségük és a nyugalmi pulzusszámuk is.
Az elkészítéséről érdemes tudni, hogy főzéskor a káliumtartalmából veszít, főleg, ha meg is pucoljuk, noha a burgonya a leggazdagabb káliumforrás a nyugati étrendben (és nem a banán, bár ez a tévhit él a fejünkben). Megelőzheti a magas vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A krumpli héja olyan rostot tartalmaz, ami javítja a glükóz szabályozását. Úgyhogy a legideálisabb elkészítése a héjában való megsütése.