Jenő
-2 °C
6 °C

Segítség, a NASA szerint Kígyótartó az aszcendensem!

GettyImages-539641141
2016.09.17. 22:11
Dobhatjuk a kukába a régi horoszkópot, a NASA ugyanis kétezer év után frissítette a csillagtérképet, és az emberiség 86 százaléka más csillagzat alatt született, mint eddig hitte. Hogy szopta be a Cosmopolitan a NASA gyerekeknek szánt felvilágosító oldalát? (Alaposan.)

Szia, Cosmo-lány, az a helyzet, hogy a NASA kétezer év után frissítette a csillagtérképet, így lehet, hogy te valójában egy másik csillagjegybe tartozol! – dobta le az intersztelláris-ezoterikus atombombát a Cosmopolitan angol és magyar online kiadása. Mint kiderült, lehetséges, hogy

az emberiség 86 százalékának más a csillagjegye.

A hírt azóta átvette a Yahoo, az America Online, illetve az olyan női magazinok, mint a Marie Claire. Hogy az internet jól vezeti a dezinformációt, az nem újdonság, legfeljebb később lánctalpas-tolólapos butaságkotróval kell rendet vágni a tények között.

Ha elhiszi a fentieket, böngéssze át ezt a felsorolást, és keresse ki az új csillagjegyét. Ha ön szerint ez az egész hülyeség, görgessen a BUTASÁGMENTES ÖVEZET felirathoz.

Tehát a lista:

 • Bak (Capricorn): január 20 – február 16;
 • Vízöntő (Aquarius): február 16 – március 11;
 • Halak (Pisces): március 11 – április 18;
 • Kos (Aries): április 18 – május 13;
 • Bika (Taurus): május 13 – június 21;
 • Ikrek (Gemini): június 21 – július 20;
 • Rák (Cancer): július 20 – augusztus 10;
 • Oroszlán (Leo): augusztus 10 – szeptember 16;
 • Szűz (Virgo): szeptember 16 – október 30;
 • Mérleg (Libra): október 30 – november 23;
 • Skorpió (Scorpio): november 23. – november 29;
 • Kígyótartó (Ophiuchus): november 29 – december 17;
 • Nyilas (Sagittarius): december 17 – január 20.

Boldog újjászületést, karmikus evilági létet és jó fényszögeket kívánunk az aszcendenséhez!

BUTASÁGMENTES ÖVEZET

Most, hogy az olvasók kollektív intelligenciahányadosának átlaga ismét három számjegyűvé vált, lássuk a tényeket.

A Cosmopolitan angol nyelvű cikkében van egy, a NASA oldalára mutató link, de az nem arról szól, hogy feltaláltak egy új csillagjegyet. A kérdéses oldalt a NASA kíváncsi gyerekeknek szánta, hogy megtudhassák: a csillagjegyeket még az ókori babiloniak találták ki háromezer évvel ezelőtt. Tény:

a Kígyótartó valóban a 13. állatövi csillagkép,

és a legtöbb horoszkóp tényleg nem számol vele. Már az ősi babiloni történetekben is 13 csillagképről beszéltek, de végül ők döntöttek úgy, hogy a Kígyótartót inkább kihagyják. Erre azért volt szükség, hogy használni tudják a 12 hónapra beosztott naptárukat, amibe egy tizenharmadik csillagkép eléggé bekavart volna.

A Cosmopolitannek ezt a NASA által előadott történetet sikerült úgy eladnia, mintha a NASA frissített csillagtérképével tűnt volna fel egy új állatövi jegy, ami borítja az egész horoszkópot.

Pedig szó sincs róla, hogy a NASA újraszámolta volna a zodiákust. Csupán számításba veszik a régi sztorikat azokból az időkből, amikor az ember még fogalmatlanul bámulta az eget, és próbálta megérteni, hogy mit keres ezen a sárgolyón. A linkelt oldal csupán erről szól, viszont bazi nagy betűkkel ki van írva, hogy

az asztrológia nem csillagászat,

illetve idézik a NASA szakértőjét, dr. Marc-ot, aki elmondja, hogy az asztrológia nem tudomány, a csillagászat meg az. A csillagászat a világűr tudományos vizsgálatával foglalkozik; ennek során derült ki, hogy a Földtől több fényévnyire található objektumoknak nincs hatása a földi életre.

Bár a XVIII. századig az asztrológiát és a csillagászatot egy kalap alá sorolták, a racionalizmus korának kezdete, illetve a tudományos forradalom után ez már nem volt tartható. A NASA a linkelt oldalon az asztrológiát a fantasy mesékhez hasonlítja. Vagyis a Cosmopolitan ezzel a linkkel nem támasztja alá az állításait, de ezt csak a forráskritikára fogékony olvasói fogják észrevenni.

A NASA kétezer év után frissített csillagtérképének ötlete is értelmetlen. A szervezetet 1958-ban alapították, viszont a Kígyótartó csillagképet már igen régóta ismerik: olyannyira, hogy az ókori görögök Aszklépiosszal, a gyógyítás istenével azonosítják az alakját. Azt tényleg a NASA vette észre, hogy a csillagjegyek pozíciója mára elmozdult, mivel a babiloniak kora óta némileg módosult a Föld forgástengelye.

De akkor mire jó ez az oldal? A Gizmodo újságírója rákérdezett a dologra, és Dwayne Brown, a NASA szóvivője válaszolt is:

Nem változtattunk semmit a csillagjegyeken, csak elvégeztük a számításokat. A Space Place cikk arról szól, hogy a csillagászat nem ugyanaz, mint az asztrológia; hogy ez egy darabkája az ősi történelemnek; és rámutattunk az éjszakai égbolt fürkészésének tudományos és matematikai összefüggéseire.

Hát ennyi. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy lapzártakor még nem tudjuk, felfedezte-e a Cosmopolitan szerkesztőségében a NASA az értelmes élet nyomait, és az sem világos, hogy a Cosmopolitan mikor fog embert küldeni a Holdra (bár ennyi ésszel lehet, hogy a babiloniak megelőzik őket).

(A szerző Rák, és azért sem számolja ki, hogy mi az aszcendense.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?