Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Csontjával védekezik a szőrös béka

2008.05.29. 11:24
A Harvard Egyetem tudósai egyedülálló védekező mechanizmust fedeztek fel egy békánál: az állat átszúrja a csontját a bőrén, ha veszélyben érzi magát.

Az egyetem biológusai David Blackburn vezetésével a Trichobatrachus robustus nevű békafajt vizsgálták meg – írja a New Scientist. A Kamerunban őshonos kétéltű (amit a helyiek szívesen fogyasztanak el) a hátsó lábain található karmokkal védi meg magát, ha veszélybe kerül. A tudósok ismertek már olyan békafajokat, amelyek visszahúzható karmokkal védekeznek, akár a macskák, de a Trichobatrachus robustus fájdalmasabb utat választott: átszúrja a csontját a bőrén, ha a szükség úgy hozza.

Békakarmok (képek: Harvard/Blackburn)
Elválik a csonttól és átszúrja a bőrt

Nyugalmi állapotban a tüskeszerű csontvégek az állat lábaiban szövetbe ágyazva rögzülnek egy kisebb csontdarabhoz. Blackburnék szerint amikor a békát támadás éri, az állat megfeszíti a tüskét mozgató izmot. Ekkor a tüske elpattan a rögzítő csontdarabtól, átszúrja a béka ujját és az állat így teszt szert hegyes karmokra. Ez a mechanizmus nagyon egyedi az állatvilágban, a gerincesek között még nem láttak olyat, hogy egy állat mindenféle védőréteg nélkül, sérülések árán használná a csontját védekezésre.

Trichobatrachus robustus

Blackburnék csak halott állatokat vizsgáltak, ezért nem tudják még, pontosan mi történik a "karom" kimeresztése után. Azt sejtik, hogy mivel az állatnak nincs olyan izma, amivel vissza tudná húzni a csontvéget, az passzívan csúszik vissza az ujjba, amikor a feszítőizom elernyed, és a szövetek regenerálódnak.

Békaszőr

Az állatnak van egy másik furcsasága is: a nagyjából 11 centiméteresre megnövő hímek szőrszerű bőrkinövéseket növesztenek párzás idején (ezért szőrös békának is nevezik a Trichobatrachus robustust). Ezek valószínűleg a fokozottabb oxigénfelvételt segítik.  • Vennék
  • Bankszámla