Oszkár
20 °C
29 °C

A magyarok harmada szed rendszeresen gyógyszert

2003.08.05. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig 27 százaléka rendszeres gyógyszerfogyasztó. Több gyógyszert szednek az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a munkanélküliek és az idősebbek.
Az ezredfordulón a lakosság mintegy harmada szedett rendszeresen valamilyen gyógyszert, áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványában. Az adatok szerint a 15 és 84 évesek között legmagasabb arányban - 87 százalékban - a 70 év feletti nők fogyasztottak gyógyszereket, míg a legkisebb arányban - 8 százalékban - a 39 év alatti férfiak.

A vizsgált kör egészét tekintve az adatok azt mutatják: a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig mintegy 27 százaléka rendszeres gyógyszerfogyasztó.

Vissza kell szorítani

A Társadalmi helyzetkép 2002 című kötet szerint ez a szám nyolc éve még lényegesen alacsonyabb volt: akkor a nők 30 százaléka, a férfiak 21 százaléka szedett különböző medicinákat rendszeresen.

A statisztikai kiadvány szerint a gyógyszerfogyasztást több társadalmi-gazdasági tényező is befolyásolja. Az alacsonyabb iskolai végzettségű és idősebb korú emberek körében ugyanis gyakoribb a gyógyszerszedés.

Az aktív keresők között kisebb, 19 százalékos az arányuk, mint a munkanélküliek között, ahol 24 százalék ez az adat.

Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: kulcskérdés az indokolatlan gyógyszerfogyasztás visszaszorítása. Az OEP ezért ösztönzésképpen informálni fogja a háziorvosokat a saját praxisukba tartozó betegek gyógyszerfelhasználásáról.