Aliz
6 °C
14 °C

A leszbikusok agya olyan, mint a férfiaké

2008.06.17. 20:58
Egy svéd tudóscsoport hetero- és homoszexuális emberek agyát vizsgálva arra jutott, hogy a leszbikus nők agya sokban hasonlít a férfiakéhoz. Olyan hasonlóságok is találhatók, amelyek már akár az anyaméhben eldőlnek – írja az ABC hírportálja.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai, Ivanka Savic és Per Lindström szerint az emberek szexuális irányultsága az agy formájában és működésében is tükröződik. A tudósok azután jutottak erre a felfedezésre, hogy megvizsgálták 90 önkéntes – mindkét nemből 25 heteroszexuális és 20 homoszexuális – agyát.

Leszbikusok férfiaggyal

A kutatók először mágneses rezonancia alapú képalkotó berendezéssel, MRI-vel készítettek képeket, hogy megállapítsák az agyak méretét és formáját. A felvételeken a hetero férfiak és a leszbikus nők agya hasonló asszimmetriát mutatott: jobb féltekéjük kicsit nagyobb volt, mint a bal. A meleg férfiak ezzel szemben a hetero nőkhöz hasonlóan szimmetrikusabb aggyal rendelkeztek.

Ezek után az orvosok az alanyok agyműködését figyelték pozitron emissziós tomográfiával (PET), egy olyan eljárással, amellyel nagyfelbontású képeket lehet készíteni az aktív agyi funkciókról. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miként aktiválódik az egyes alanyokban az amygdala, az agy egyik fontos érzelmi központja, amely többek között a félelem és az agresszió feldolgozásáért felel. A képek tanúsága szerint a heteroszexuálisok és az ellenkező nemű homoszexuálisok amygdalája hasonlóképpen kommunikál az agy más területeivel.

A hetero nők és a meleg férfiak esetében például az amygdala jobban kapcsolódott olyan agyterületekhez, amelyek a félelemmel, aggodalommal és depresszióval vannak összefüggésben. Savic úgy véli, ez összevág azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a nőket és a meleg férfiakat jobban megviselik a hangulatváltozások és a lehangoltság, mint a heteroszexuális férfiakat. A hetero férfiak és a leszbikusok esetében az amygdala a szenzorimotoros kéreggel és a striatum nevű törzsdúccal kommunikált többet, ezek a régiók a "harcolj vagy menekülj" reakciót, egy a stresszhelyzetekben kialakuló fiziológiás vészreakciót ellenőriznek. "Sokkal akcióközpontúbb ez az agyműködés, mint a nők esetében" – magyarázta Savic.

Már az anyaméhben eldől?

A kutató azt is elmondta, hogy ezek a különbségek már a méhben, vagy legalábbis a nagyon korai gyerekkorban kifejlődnek. "Ez a legátfogóbb kutatás, ami a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok idegrendszere közti különbséget felfedi" – fogalmazott (a 90 fős minta alacsonynak tűnhet, de az MRI és a PET nagyon megbízható technológiák, ezekben a kutatásokban megszokott a néhány tucat fős vizsgálati csoport). A korábbi hasonló kutatások is kimutattak már agyműködésbeli különbségeket, de azt nem vizsgálták, hogy a homoszexualitás mennyiben "tanulható". "Mi kifejezetten azokat a paramétereket vizsgáltuk, amelyek már születéskor adottak, és tanulással vagy más kognitív tevékenységgel nem lehet megmásítani" – mondta a kutatónő. Ugyanakkor elismerte, kutatásukban nem vizsgálták, hogy a felfedezett agyi sajátosságok öröklődnek vagy a nemi hormonok valamilyen sajátos működése miatt alakulnak ki a méhben.

Más kutatók elismeréssel adóztak a tanulmánynak. Qazi Rahman, a brit Londoni Egyetem kutatója meglepőnek nevezte az amygdala működésbeli különbözőségeit. "Paradox módon többet mond, ha olyan agyterületeket vizsgálunk, amelyek nincsenek kapcsolatban a szexuális orientációval" – erősítette meg a kutartást Simon LeVay amerikai tudós, aki 1991-ben különbözőségeket talált hetero-és homoszexuális férfiak hypothalamusában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?