Elkészült a kávékóstoló gép
A Daily Telegraph számolt be róla, hogy svájci mérnökök elkészítették a világ első kávékóstoló gépét. Retteghet az összes kávégyári alkalmazott, akinek az a munkája, hogy a minőségellenőrzési osztályon naphosszat kávét kóstol! (Nem vicc, tényleg vannak ilyenek, Angliában nagyjából ötven kávékóstoló szakértő dolgozik a nagy kávégyáraknál.) A gépet a Nestlé Lausanne-i laborjában fejlesztették ki, és az Analytical Chemistry kémiai szaklapban jelent meg róla az első részletes leírás.
A kávé nagyjából ezer illékony összetevőt tartalmaz, de ebből csak ötven felelős az ízhatásért. A gép a gőzölgő kávéscsésze feletti levegőből vesz mintát (gyakorlatilag nem is megkóstolja a kávét, csak megszagolja), majd ennek az ötven vegyületnek a mennyiségét hasonlítja össze az adatbázisával, amit hivatásos kávékóstolók tapasztalatai alapján állítottak össze. Ebben a szakértők egytől tízig pontozták, hogy mennyire érzik a kávé aromájának tizenegy összetevőjét: a nyers kávé, a kakaó, a vaj, karamell, a bor (!) ízét, a keserű, pörkölt, fás, savas aromát, a virágokra és gabonára emlékeztető ízhatásokat. A tesztkávékban aztán megmérték az említett ötven vegyület előfordulását.
A gép állítólag közel olyan pontosan működik, mint az emberi kóstolók, csak persze sokkal nagyobb a teherbírása.
Rovataink a Facebookon