Elkészült az ehető fagyálló folyadék

2008.03.07. 10:00
69 hozzászólás

A University of Wisconsin-Madison egyetem kutatóinak jóvoltából végre elkészülhet a tökéletes jégkrém, a Srinivasan Damodaran kémikus professzor által vezetett tudóscsoport ugyanis kifejlesztette az ehető fagyálló folyadékot.

A jégkrém íze és hőmérséklete mellett az állaga is nagyban hozzájárul a fogyasztásának élvezetéhez. A jégkrém akkor optimálisan sima és krémes, ha az alkotóelemei, az apró jégkristályok 15-20 mikron nagyságúak. Még ha ezt sikerül is elérni a gyártás során, a jégkrém általában súlyos hőmérsékletingadozásnak van kitéve (kivesszük a boltban a hűtőpultból, hazavisszük, betesszük a fagyasztóba…), aminek során a kristályok felolvadnak és újra megfagynak. Ilyenkor a méretük is megnő, és eléri a 40 mikront, amitől a jégkrém állaga durvább, kásás jellegű lesz, ami már nem olyan finom.

A tudósok egy zselatin alapú fagyálló szerrel kísérleteztek, ami anélkül akadályozza meg, a jégkrémben a kristályok átalakulását, hogy az ízhatást megváltoztatná, vagy nem ehető összetevőket tartalmazna. Először a papajagyümölcsben levő papain nevű nevű enzimmel próbálkoztak, de a tökéletes eredményt végül egy olyan anyag hozta el, amiről később kiderült, hogy megdöbbentő módon hasonlít arra a fehérjére, amit a hóbolha (Hypogastrura nivicola) nevű ízeltlábú termel a fagy ellen. Ez elég bizarr, de nem szokatlan az iparban: az Unilever olyan élelmiszeripari fagyálló szert szabadalmaztatott, ami sarkvidéki halak véréből kivont, majd genetikailag módosított fehérjére épül.

A New Scientist beszámolójából értesültünk a hírről.