A közösségi oldalak beteggé tesznek

2009.02.26. 09:47
8 hozzászólás

Az internetes közösségi oldalak ártalmasak lehetnek az emberek lelki egészségére, mert csökkentik a személyes kapcsolatokat - állítja a kérdést tanulmányozó szakember, Aric Sigman. Bár az olyan oldalakat, mint például a Facebook, azzal a céllal indították útjára, hogy gazdagítsák a társasági életet, az embereket mégsem viszik közelebb egymáshoz - hívta fel a figyelmet Sigman a Biologist brit szaklapban.

A személyes interakciókat is magában foglaló valódi társasági hálózat hiánya élettani elváltozásokat is okozhat. A szemtől-szembeni kapcsolatok hiánya módosíthatja a gének működésmódját, megzavarhatja az immunválaszokat, a hormonszintet, az artériák működését és befolyásolhatja a mentális teljesítményt. Mindez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a rák, a stroke, a szívbetegségek és az elbutulás - állítja a szakértő.

Sigman úgy véli, a társasági oldalak jelentős szerepet játszanak abban, hogy az emberek még elszigeteltebbek. Látszólag elevenebb társasági életet élnek az oldalt használók, de a valóság másképp fest. Az internetes társasági oldalak tulajdonképpen kiszorítják az embereket a valódi társasági életből. Tanulmánya szerint 1987 óta, a számítógép használatának növekedésével nagy mértékben csökkent az az idő, amelyet az emberek szemtől szembeni kapcsolatokban töltenek el egymással. A személyes interakció a testünk működésére is hatással van, ami az elektronikus levelezés során nem jön létre.

"Amikor valóban együtt vagyunk valakivel, különböző dolgok történnek, ez valószínűleg evolúciós mechanizmus, az együttlétből testünknek is nyeresége származik. Még nem értjük pontosan a jelenséget, de annyi látszik, különbség van a valódi jelenlét és virtuális változata között" - mondta Sigman. A szakértő szerint az elektronikus média rontja az emberek társadalmi készségeit és azt a képességüket, hogy olvassanak a testbeszéd jeleiből.

„Nem arról van szó, hogy én régivágású lennék, és ellenzem az új technológiai vívmányokat, de bármilyen új technológia arra való, hogy olyan eszközt adjon a kezünkbe, amivel életünket erősebbé tehetjük" - magyarázta a kutató. (MTI)