A férfias keresztnevű nők sikeresebbek

2009.11.02. 19:08
10 hozzászólás

Sikeresebb ügyvédek és bírók a férfias keresztnevű nők, mint a hagyományos nevet viselő pályatársaik - derült ki egy amerikai tanulmányból. A dél-karolinai Clemson Egyetem kutatói által készített tanulmány - amely a név férfias csengése és a személy jogi pályán elért sikere közti összefüggést vizsgálta - hipotézisek és különböző számítások alkalmazásával megállapította, hogy a Cameron nevű hölgyekből háromszor, a Bruce nevű nőkből pedig ötször olyan gyakran lesznek bírók, mint például a Sue nevű pályatársaikból.

Ugyanakkor - annak ellenére, hogy az elmúlt tizenöt évben végzett joghallgatók fele nő - a jogi pályán elsősorban még mindig a férfiak dominálnak - emelte ki Bentley Coffey közgazdász, a tanulmány vezető szerzője. Coffey és csapata a felnőtt lakosság adatait vizsgálta az úgynevezett Portia-hipotézis segítségével. Az elmélet Shakespeare, A velencei kalmár című műve alapján kapta a nevét. Ebben Portia örökösnő álruhában, férfi ügyvédként védi Antoniót, férje barátját, így mentve őt meg Shylocktól, az uzsorástól.

A tanulmány szerint az első dél-karolinai ügyvédnőnek is férfias neve volt, és manapság is nagyon sok ügyvédnő gondolja úgy: szakmai karrierjében igenis számít a férfias csengésű keresztnév. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfias keresztnevű nők több pénzt keresnek, a hagyományos női nevet viselő társaiknál. Saját bevallása szerint a kutatás Coffeyt is megihlette: ikerlányai közül az egyiknek hagyományosan férfias hangzású, a másiknak nőiesebb keresztnevet adott.