A férfias keresztnevű nők sikeresebbek

2009.11.02. 19:08
10 hozzászólás

Sikeresebb ügyvédek és bírók a férfias keresztnevű nők, mint a hagyományos nevet viselő pályatársaik - derült ki egy amerikai tanulmányból. A dél-karolinai Clemson Egyetem kutatói által készített tanulmány - amely a név férfias csengése és a személy jogi pályán elért sikere közti összefüggést vizsgálta - hipotézisek és különböző számítások alkalmazásával megállapította, hogy a Cameron nevű hölgyekből háromszor, a Bruce nevű nőkből pedig ötször olyan gyakran lesznek bírók, mint például a Sue nevű pályatársaikból.

Ugyanakkor - annak ellenére, hogy az elmúlt tizenöt évben végzett joghallgatók fele nő - a jogi pályán elsősorban még mindig a férfiak dominálnak - emelte ki Bentley Coffey közgazdász, a tanulmány vezető szerzője. Coffey és csapata a felnőtt lakosság adatait vizsgálta az úgynevezett Portia-hipotézis segítségével. Az elmélet Shakespeare, A velencei kalmár című műve alapján kapta a nevét. Ebben Portia örökösnő álruhában, férfi ügyvédként védi Antoniót, férje barátját, így mentve őt meg Shylocktól, az uzsorástól.

A tanulmány szerint az első dél-karolinai ügyvédnőnek is férfias neve volt, és manapság is nagyon sok ügyvédnő gondolja úgy: szakmai karrierjében igenis számít a férfias csengésű keresztnév. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfias keresztnevű nők több pénzt keresnek, a hagyományos női nevet viselő társaiknál. Saját bevallása szerint a kutatás Coffeyt is megihlette: ikerlányai közül az egyiknek hagyományosan férfias hangzású, a másiknak nőiesebb keresztnevet adott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?