Nemi egyenjogúságot követelnek a kísérleti állatoknál

2010.06.14. 08:53
19 hozzászólás
Nemi egyenjogúságot követelnek a kutatók a laboratóriumi állatoknál: az állatkísérletekben ugyanis túl kevés nőstényt vetnek be - állítja két amerikai szakember, akik szerint a hímek túlsúlyban vannak, és mivel a kísérletek eredményeit betegségek gyógyításánál használják fel, ez kihathat a nők egészségére.

A neves szaklapokban megjelenő négy immunológiai tanulmány közül három meg sem említi a kísérleti állatok nemét - írja Irving Zucker és Annelies Beery a Nature című tudományos folyóiratban. Tíz szakterületből nyolcnál pedig a hímek többsége jellemző. Különösen az agykutatás (5,5 hím egy nőstényre), a farmakológia (5 az egyhez) és a fiziológia (3,7 az egyhez) területén nagy a különbség.

A nőknél nagyobb arányban előforduló betegségeket is gyakran hím állatokon vizsgálják - bírálták a berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói. Erre a depresszió a legjobb példa, amelyben kétszer annyi nő szenved, mint férfi, mégis csupán az állatkísérletek 45 százalékánál vizsgáltak nőstény egyedeket.

Sok kutató azért nem dolgozik szívesen nőstény állatokkal, mert azok hormonális ciklusa állítólag változékony eredményekhez vezet. Számos egértörzsnél például a nőstények fájdalomérzete sokkal állandóbb volt, mint a hímeké - mutatott rá.

A nemek arányáról természetesen a kísérlet maga is dönt. A sebészeti beavatkozásoknál például szívesebben alkalmaznak hímeket, mivel nagyobbak nőivarú fajtársaiknál - mondta a Hannorveri Orvosi Főiskola egyik szakembere. Abban azonban ő is egyetért amerikai kollégáival, hogy számos tanulmányban hiányzik az adat a nemek arányáról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek