A hosszú gyűrűsujj a férfiasság titka

2011.04.21. 10:59
55 hozzászólás

Az ujjak hossza valami miatt különösen izgatja a világ brittudósainak fantáziáját: kimutatták már, hogy a mutatóujj hossza összefüggést mutat a térdízületi porcok kopásával, hogy a hosszú távon sikeres kereskedőknek az átlagnál hosszabb a gyűrűsujjuk, és hogy a rövid mutatóujj a prosztatarák magasabb kockázatának velejárója.

Ez mind abból fakad, hogy a mutató- és gyűrűsujj hossza közti különbséget (ami egyébként még az anyaméhben alakul ki, és a születés után már nem változik) ugyanazok a gének szabályozzák, amelyek a nemi hormonok szintjét határozzák meg a magzatban. A genfi egyetem evolúciós pszichológiával foglalkozó tudósai most végre elvégezték azt a kutatást, ami választ ad tesztoszteronnal kapcsolatos legégetőbb kérdésre: ha a hosszú gyűrűsujj magas hormonszintre utal, az azt is jelenti, hogy a nők jobban vonzódnak az ilyen férfiakhoz?

A Biological Sciences szaklapban megjelent tanulmány szerint igen, azt jelenti. A kísérletben nyolcvan, 18 és 34 év közötti nő vett részt, akiknek 49, hasonló életkorú férfi fotóit kellett osztályozni aszerint, hogy mennyire találják őket férfiasnak és vonzónak. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak, akiknek a gyűrűsujja hosszabb a mutatónál, kimutathatóan jobb eredményt értek el ezen a teszten (főleg a jobb kéz ujjainak mérete volt erős összefüggésben az eredményekkel). Érdekes módon a magas tesztoszteronszint más, jellemző jegyeire nem reagáltak hasonlóan a nők: például amikor a férfiak hangja alapján kellett osztályozniuk őket, a mélyebb hangúak nem bizonyultak vonzóbbnak.

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3990 Ft
3392 Ft