Megvan a lófarok képlete

2012.02.13. 13:50
41 hozzászólás

Egy úgynevezett Rapunzel-számmal oldanák meg brit kutatók a Leonardo da Vinci által felvetett ötszáz éves kérdést, amely arra vonatkozik, hogy milyen lesz egy hosszú hajból készített lófarok alakja. A Cambridge-i Egyetem és a Warwicki Egyetem kutatóinak bejelentése szerint kidolgoztak egy lófarok alakját leíró egyenletet, amellyel megjósolható bármely lófarok formája, csupán a Rapunzel-számot és a haj göndörségének mértékét kell megadni hozzá.

Raymond Goldstein, a Cambridge-i Egyetem professzora elmondta, hogy az egyenlet kidolgozásánál figyelembe vették az egyedi hajminőségben lévő különbségeket, így például a merevségét, a gravitáció hatását és az emberi haj átlagos hullámosságát.

A Rapunzel-szám egy arányszám, amely megmutatja, hogyan számítható ki a gravitációnak a haj hosszától függő hatása. „Ez határozza meg, hogy a lófarok legyező formájúnak néz-e ki vagy felfelé induló körívet ír le, és csaknem függőlegessé válik alul" – magyarázta Goldstein. A kutatók szerint munkájuk segít megérteni a szálakból összeálló anyagszerkezetek tulajdonságait, eredményeiket ráadásul felhasználhatják a számítógépes animációk tervezésében is, ahol a haj élethű ábrázolása visszatérő gondot jelent.

„Megállapításaink kiterjesztik a statisztikus fizika néhány központi paradigmáját, és megmutatják, miként használhatóak egy olyan probléma megoldására, amely Leonardo da Vinci óta foglalkoztatta a tudósokat és művészeket, amint az Leonardo ötszáz évvel ezelőtti jegyzeteiben is fellelhető" – tette hozzá Goldstein. Kutatási eredményeiket az Amerikai Fizikai Társaság február végén, Bostonban megrendezésre kerülő konferenciáján ismertetik a brit kutatók.

Rapunzel – magyar nevén Aranyhaj – egy Grimm-mese hősnője, aki kastélyszobája ablakából engedte le hosszú szőke haját szerelmes hercegének, hogy az fel tudjon mászni rajta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!