Az üveget karcoló villa a legrosszabb hang

2012.10.11. 10:34
3 hozzászólás

A Newcastle-i Egyetem brit kutatói tizenhárom ember agyát vizsgálták fMRI-vel, miközben a kísérlet résztvevői egy 74 hangfelvételből álló összeállítást hallgattak. A résztvevők feladata az volt, hogy felállítsanak egy, a hanghatások kellemetlenségén alapuló sorrendet.

A vizsgálat nemcsak azt derítette ki, hogy az üvegen csúszkáló villának van a legrosszabb hangja, de azt is, hogy a kellemetlen hangok jóval erősebb reakciót váltanak ki az agyból, mint kellemes társaik. Az MRI-felvételeken jól kivehetővé vált, hogy bár a hangokat alapvetően a hallóközpont kezeli, az éles hangok esetén az érzelmekért felelős agyterület, az amigdala is aktívvá válik.

Dr. Sukhbinder Kumar, a Neuroscience Journalban megjelentetett tanulmány szerzője szerint azonban a mechanizmus pontos leírásához további kísérletekre van szükség, mert egyelőre nem teljesen tiszta, miért is alakult ki ez ajelenség. "Valami nagyon ősi beidegződés lehet ez, mintha az amigdala átvenné a hatalmat, hogy felhívja a figyelmünket arra, milyen borzasztó is, amit hallunk" – foglalta össze tapasztaltakat a kísérletvezető, aki szerint nem lehet véletlen, hogy a porcelánon húzgált késpenge és a táblán végighúzott köröm hangjához hasonlóan a sokak szerint szintén kellemetlennek talált sikítás is a 2 és 5 000 Hertz közötti frekvenciatartományba esik.

A tanulmányban szintén részt vállaló Tim Griffiths professzor szerint ez a felfedezés a migrénhez hasonló, fokozott hangérzékenységgel járó betegségek kezelésének egy teljesen új formáját hozhatja el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek