Forró csokit csak narancssárga bögréből
Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét - állapították meg európai szakemberek, akik szerint ezzel újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízük érzékelését.
A Valenciai Műszaki Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya 57 önkéntes bevonásával készült. A résztvevőknek forró csokoládét kellett kóstolniuk fehér, krémszínű, piros és narancssárga műanyag csészékből, amelyeknek belseje egységesen fehér volt.
A kutatók mindegyik pohárba egyforma csokoládét töltöttek, ám a kóstolók mégis úgy találták, hogy a narancssárga és krémszínű csészékben felszolgált italoknak finomabb volt az íze. "Az étel vagy ital tálalásához használt edény színe fokozhatja például az adott enni- vagy innivaló ízét, aromáját" - hangsúlyozta sajtóközleményében Betina Piqueras-Fiszman, a Valenciai Műszaki Egyetem munkatársa. Az eredmények szerinte hasznosak lehetnek a séfek és élelmiszergyártók számára. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a sárga színű üveg felerősíti a citrom ízét az üdítőkben, míg a hideg színű - például kék - italok jobban oltják a szomjat, mint meleg színű - például piros - társaik; ha pedig egy üdítőital rózsaszínben pompázik, azt jóval cukrosabbnak érzik az emberek.
A mostani tanulmány a Journal of Sensory Studies című szakfolyóiratban jelenik meg.
Rovataink a Facebookon