A celebek rövidebb ideig élnek

2013.04.18. 11:38

Ausztrál kutatók megvizsgálták a New York Times című napilap 2009 és 2011 között közzétett ezer gyászjelentését, amiből arra jutottak, hogy a hírnév kurtítja a várható élethosszt. Az elemzésről szóló tanulmány a QJM című nemzetközi orvosi folyóiratban jelent meg.

A színészek, énekesek, zenészek és a sportolók halnak meg a leghamarabb a hírességek közül, átlagosan 77 évet érnek meg. 79 esztendőre számíthatnak az írók, zeneszerzők és képzőművészek. A tudósok 82 esztendőt élnek átlagosan, a híressé vált üzletemberek és politikusok 83-at. Az elemzés kitér arra is, hogy a rákbetegség gyakoribb a hírességeknél, leginkább a tüdőrák fenyegeti őket.

A Queenslandi Egyetem és a New South Wales-i Egyetem kutatóinak nevében Richard Epstein professzor megjegyezte, hogy tanulmányuk nem igazán bizonyít bármit is, de felvet néhány érdekes kérdést.

"A fiatal korban érkező siker arra hajlamosít, hogy amikor később halványulni kezd a csillogás, az illető egészségtelenebbül éljen? Vagy a lelki nyomás vezet önpusztító szokásokhoz? Vagy a sztárok eleve kockáztatóbb hajlamúak, és teljesítményük javítása végett nyúlnak cigarettához, szeszhez, kábítószerhez?" - tette fel a kérdést Epstein. Bármi is a magyarázat, a tanulmány eredménye egészségügyi intelem azoknak a fiataloknak, akik hírnévre törekszenek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport