Hát ezért akarunk csecsemőket enni

2013.09.25. 17:18
2 hozzászólás

Nyilván mindenkinek a fejében megfordult már, hogy milyen szívesen megenne egy gyereket. Legalábbis egy drezdai kutatócsoportnak ez volt a hipotézise, amiből írtak egy, a Frontiers in Psychologyban megjelent tanulmányt. A kutatók persze nem a swifti értelemben vett kannibalizmusra gondoltak, hanem arra a jelenségre, amikor az anyák ennivalónak nevezik a saját csecsemőjüket. Mint kiderült, nem véletlenül: ezt az érzést ugyanazok az ingerek stimulálják, mint a táplálkozást.

A kutatók szerint a megzabálom-érzést a baba illata okozza. Elvégeztek egy kísérletet, amiben 15 nőnek mutatták meg más szülők újszülöttjeinek illatát, miközben EEG szkennerrel vizsgálták az agytevékenységüket. A kísérletben részt vevő csoportok közül az egyiket olyan anyák alkották, akik hat héten belül szültek, egy másikat pedig gyermektelen nők. A kutatók kétnapos újszülöttek pizsamáját használták fel a szagmintákhoz.

Johannes Frasnelli, a Montreali Egyetem kutatója szerint a babák illata aktiválta a nők agyának jutalomközpontját; ez kelt bennünk vágyat bizonyos ételek után, és ez felel a cigaretta- és drogfüggőségekért is. A jutalomközpontot nem minden illat aktiválja, csak azok, amik a jutalmazással köthetők össze.

Azt is megfigyelték, hogy a nemrég szült anyáknál ez az agytevékenység sokkal erősebb volt, mint a gyermektelen nőknél. Az anyáknál a szagminták olyan reakciókat váltottak ki, amik inkább a táplálkozáshoz kötődnek. A kutatók szerint ennek evolúciós okai lehetnek, és ez a reakció azért fejlődött ki, hogy ösztönözze az anyákat az utódok etetésére és gondozására. Azt nem tudni, hogy a szokatlan agyi aktivitást a szülés váltja ki, vagy az, hogy az anyák egyszerűen felismerik a saját gyerekeik illatát.

Az apák közt kevesebb a kannibál?

A kísérletben férfiak nem vettek részt, így nem tudni, ők is hasonlóan reagálnak-e a baba illatára. A nők a férfiaknál gyakrabban mondogatják egy csecsemőre, hogy ennivaló, de lehet, hogy a férfiak is így érzik, csak nem mondják.

Mindenesetre úgy tűnik, az anya és a gyermek közti kötelékben fontos szerepet játszik az illat is: azok az anyák, akik csak egy órát töltöttek a gyerekükkel, már az illatukról is felismerik őket. Ugyanez a gyerekekkel is így van: a babák láthatóan jobban vonzódnak az anyjuk illatához, mint bármilyen más szaghoz.