Száz nap alatt kiirtanának minket a zombik

2017.01.07. 11:20

Nem nagyon élnénk túl egy zombiapokalipszist, mondják a Leicesteri Egyetem diákjai. Számításaik szerint ugyanis mindössze száz nap kellene egyetlen fertőző zombinak, hogy 7,5 milliárd emberből 273 maradjon a bolygón, írja a LiveScience.

A diákok az úgynevezett SIR modellt használták a számításaikhoz, ami egy elismert módja a járványok terjedésének szimulálására. A módszer egy rácsmodellt, valamint három  különböző típusú embert – fertőzött (I), gyógyult (R) és a fertőzésre fogékony (S) – használ. A vírusterjedés egy fertőzött embertől (I) indul, és a fertőzésre fogékony közvetlen szomszédjainak (S) adja át a kórt, akik így szintén fertőzötté válnak és így tovább. Igazából kicsit hasonlít az aknakereső játékra.  

A diákok szerint egy zombi 20 napig képes létezni emberi agy nélkül, illetve 90 százalékos valószínűséggel találnak naponta legalább egy embert. A szimuláció szerint ilyen feltételek mellett mindössze száz nap alatt 273 emberre csökkenne az emberi populáció, már amennyiben figyelembe veszik a földrajzi korlátokat. Ha nem, akkor csak 181-en élnénk túl az első száz napot és 190 millió zombi kószálna a világban.

Persze ez nem ilyen egyszerű, a szerzők szerint idővel csökkenne a zombik 90 százalékos hatékonysága, hisz az emberek száma is csökkenne. Ráadásul nem vették figyelembe azt a lehetőséget, hogy az emberek akár meg is ölhetik a zombikat. Ezért publikáltak még egy tanulmányt, ami bár egy évre növelte a zombik táplálkozás nélküli élettartalmát, de adott tíz százalék esélyt az embereknek megölni egy zombit.

Bár így is hamar lecsökkenne az emberek száma pár százra, ám ha három évente születne egy gyerek, akkor mindössze 10 ezer nappal a járvány kezdete után vagy megölnék, vagy éhen halna az utolsó zombi is, az emberiség pedig megmenekülne.  • Hírek
  • Hírek