A telihold megöli a motorosokat

2017.12.12. 14:33
11 hozzászólás

A British Medical Journal karácsonyi számában megjelent tanulmány azt állítja, hogy a telihold megnöveli a halálos motorkerékpár-balesetek számát. A jelenséget az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is megfigyelték.

A szerzők remélik, hogy a tanulmányuk óvatosságra készteti majd a motorosokat, akik különösen elővigyázatosan vezetnek majd telihold idején, és megtanulják tisztelni a látszólag jelentéktelen zavaró tényezőket is.

A motorbaleset világszerte gyakori halálozási ok. Az Egyesült Államokban évente ötezren halnak meg motorbalesetekben. Minden hetedik halálos baleset motorral történik, és ez körülbelül 6-12 milliárd dollár kárt okoz minden évben.

A balesetek fő oka a pillanatnyi figyelemzavar. Telihold csak évente 12 alkalommal van. Az égitest ilyenkor óriásinak és fényesnek tűnik az égbolton, és mindenkinek elterelheti a figyelmét, aki az utakon van. 

Donald Redelmier és a Torontói Egyetem munkatársai, valamint Eldar Shafir és princetoni kollégái megvizsgálták, hogy lehet-e összefüggés a telihold és a halálos motorbalesetek száma között. Mint kiderült, nem lehet, hanem van.

A tanulmányhoz a szerzők az Egyesült Államok összes motorbalesetét megvizsgálták 1975 és 2014 között, és kiszámolták, hogy teliholdas éjszakákon mekkora volt a halálos balesetek száma.

  • Összesen 13 029 halálos baleset történt 1482 éjszaka alatt (494 teliholdas, 988 kontroll).
  • A tipikus motoros középkorú, 32 éves férfi, aki vidéki utakon vezetett street bike-kal, nem visel sisakot, és fejsérülést szenved.
  • A teliholdas éjszakákon 4449 baleset történt (9,10 éjszakánként), a kontroll éjszakákon viszont csak 988 (8,64 éjszakánként).
  • Szuperholdas éjszakákon (amikor a telihold sokkal nagyobbnak és fényesebbnek tűnik) a halálos balesetek száma napi 10,82-re nőtt.
  • A tanulmányidőszak 226 napja alatt minden második teliholdas éjszakára jutott egy halálos motorbaleset.

A kutatók hasonló eredményeket kaptak az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is.

A tanulmány eredményei megfigyelésekre alapoznak, így nem lehet határozott konklúziókat levonni belőle. A kutatás nem vett figyelembe más figyelemelterelő tényezőket, ahogy azt sem, hogy az időjárási viszonyok miatt egyáltalán látható volt-e a hold. Mindenesetre a kutatók úgy látják, az adatok magukért beszélnek, és arra kérnek minden motorost, hogy óvatosabban vezessenek.

(Phys.org | British Medical Journal)  • Tippek
  • Babaváró hitel