Ödön
1 °C
11 °C

Egyszerűen betörök Önhöz!

2006.08.21. 11:04
Az interneten terjedő módszer szerint csak egy könnyedén beszerezhető kulcsra van szükség ahhoz, hogy bármelyik ajtó megnyíljon előttünk: elég egy megfelelően fürge ütés, és kioldanak a zárak. A trükk tényleg működik, látható nyom nincs, a biztosító nem fizet.

Másodszor csapok rá kalapáccsal a zárbetét végéből kilógó kulcsra. Nem történik semmi. Igazából az lepett volna meg, ha kioldanak a csapok, és sikerült a mutatvány. Pedig az interneten terjedő leírások meg videók alapján a világ legegyszerűbb munkája zárakat feltörni. Nem is feltörni, hanem kinyitni, illetéktelenül behatolni - a megfelelő kulcs nélkül.

Harmadik csapás

A biztosítók tudják
Persze minden zár feltörhető, a módszer legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy nincs külsérelmi nyom: a biztosítótársaság azt feltételezi, hogy az áldozat elhagyta kulcsait, vagy saját magát rabolta ki, így nem is fizet. A biztosítók nem szívesen nyilatkoznak a témáról. A módszert ismerik, és tudják, hogy komoly kockázatokat rejt, véleményük szerint kevés védelem van ellene. Az egyik legnagyobb hazai biztosítótársaság a nem hengerzárbetétes zárszerkezeteket, illetve a mágneses vagy egyéb forgórotoros hengerzárbetétes szerkezeteket ajánlja védekezésül a módszer ellen.
Pár perccel ezelőtt még az elvet magyarázták az anonimitást kérő szakemberek: legalább egy éve ismerik a módszert, lakatoskörökben már mindenki hallott róla, és tényleg úgy működik, mint a videón. Elvileg a legtehetségtelenebbeknek is összejöhet egy jó kis betörés, tehát egészen jók az esélyeim, főleg, hogy a megfelelően átalakított kulccsal próbálkozom.

Negyedik csapás

A módszer a zár apró holtjátékát, a zárban található csapok mozgását használja ki, viszont én nem hiszek benne. Egy zár bele olyan bonyolult és összetett, hogy kétszer magyarázták el a működési elvét, de még most is csak mosolyogva bólogatok, és megpróbálom úgy ütni a kulcsot, mint aki ért bármit is, mint aki hisz benne. Azt azért sikerült kiderítenem, hogy rugókra rögzített csapok végzik a reteszelést. Ha a megfelelő kulcsot a megfelelő zárba dugjuk, akkor a fogak közötti rések gondoskodnak arról, hogy a csapok kioldjanak.

Ötödik csapás


Klikk a galériára!
Az interneten világhódító útjára indult módszer lényege, hogy az ütés hatására a megfelelően átalakított kulcs fogazata saját rejtekükbe löki vissza a csapokat. Van nagyjából egy ezredmásodperc azelőtt, hogy a rugó visszalökné a reteszeket, ez a kis idő viszont elég lehet ahhoz, hogy elfordítsuk a kulcsot.

Hatodik csapás

Persze az ember nem elég gyors, úgyhogy miközben sikertelenül újra és újra beütöm a zárba, balra is feszítem a kulcsot, az óramutató járásával ellentétes irányba. Ha egyszer végre megfelelő erővel ütök, ha egyszer végre kioldanak a csapok, nehogy kihagyjam a rendelkezésemre álló szempillantásnyi időt.

Hetedik csapás

Megoldás
Az ORFK bűnügyi osztálya is tud a módszerről, de nem ismernek megfelelő védelmet. Dr. Holánszky Kálmán szerint azért van megoldás, ha nem is a lopás ellen. Ha valaki a kulcsütéses módszerrel jut be a lakásba, annak szinte minden esetben van valami nyoma a zárbetétben. Mivel a szakértők ismerik a módszert, ha egy ilyen, látszólag nyom nélküli betörés után az áldozat követeli a szakértői vizsgálatot, ott kiderülhet, hogy tényleg nem egy elhagyott kulcs vagy nyitva hagyott ajtó miatt sikerült szétlopni a lakást. Ebben az esetben már fizetnie kell a biztosítónak.
A szakemberek megesküdtek rá, hogy akárki meg tudja csinálni. Mivel nekem nincs zárfeltörő múltam, elvileg elsőre sikerülnie kellett volna, de a "szűz kéz"- elmélet nem jön be. Ütés, a kulcs végigcsúszik a zárban, szinte hallani, ahogy a fogak belökik rejtekükbe a csapokat, ahogy kiold a szerkezet, mégsem történik semmi. Megfelelő zárhoz megfelelően átalakított kulcs kell, de nehogy azt higgye bárki, hogy ez különösebben bonyolult munka: ötcsapos zárhoz ötfogú kulcsot kell készíteni, de a fogak méretével már nem kell bajlódni. Tíz kulccsal a zárak 95 százaléka feltörhető. De érdemes megkeresni a legelterjedtebb felépítést, és arra elkészíteni az univerzális kulcsot: a kísérlethez használt ötfogas Elzett elvileg a háztartások túlnyomó többségébe bejuttatna.

Nyolcadik csapás

Kiderül az is, hogy a módszer nem tökéletes. A szakemberek szerint egy 15 ezer forintos zárbetét már közel biztos védelmet jelenthet, és különben is, a jobb szerkezetek annyival bonyolultabbak, hogy egyszerűbb a fogorvosi műszerekhez hasonlító lakatoseszközzel, a zárfésűvel kinyitni, mint a kulcsot püfölve próbálkozni.

Kilencedik csapás

Csőd
Mégsem annyira egyszerű a módszer. A satuba szerelt zár után megpróbáltuk feltörni a szerkesztőség tárgyalóját is, ez viszont már nem sikerült, de legalább addig püföltük a kulcsot, amíg az teljesen elferdült. Megnyugodhatnak: mégsem török be Önökhöz!
A tökéletes ütés, a zár kiold, a kulcs elfordul: nyitva az ajtó. Másfél perc alatt kinyitottam egy zárat minden előképzettség nélkül, nulla kézügyességgel. Szerintem mindenki vegyen egy legalább 15 ezer forintos modellt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?