Egyszerűen betörök Önhöz!

2006.08.21. 11:04
Az interneten terjedő módszer szerint csak egy könnyedén beszerezhető kulcsra van szükség ahhoz, hogy bármelyik ajtó megnyíljon előttünk: elég egy megfelelően fürge ütés, és kioldanak a zárak. A trükk tényleg működik, látható nyom nincs, a biztosító nem fizet.

Másodszor csapok rá kalapáccsal a zárbetét végéből kilógó kulcsra. Nem történik semmi. Igazából az lepett volna meg, ha kioldanak a csapok, és sikerült a mutatvány. Pedig az interneten terjedő leírások meg videók alapján a világ legegyszerűbb munkája zárakat feltörni. Nem is feltörni, hanem kinyitni, illetéktelenül behatolni - a megfelelő kulcs nélkül.

Harmadik csapás

A biztosítók tudják
Persze minden zár feltörhető, a módszer legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy nincs külsérelmi nyom: a biztosítótársaság azt feltételezi, hogy az áldozat elhagyta kulcsait, vagy saját magát rabolta ki, így nem is fizet. A biztosítók nem szívesen nyilatkoznak a témáról. A módszert ismerik, és tudják, hogy komoly kockázatokat rejt, véleményük szerint kevés védelem van ellene. Az egyik legnagyobb hazai biztosítótársaság a nem hengerzárbetétes zárszerkezeteket, illetve a mágneses vagy egyéb forgórotoros hengerzárbetétes szerkezeteket ajánlja védekezésül a módszer ellen.
Pár perccel ezelőtt még az elvet magyarázták az anonimitást kérő szakemberek: legalább egy éve ismerik a módszert, lakatoskörökben már mindenki hallott róla, és tényleg úgy működik, mint a videón. Elvileg a legtehetségtelenebbeknek is összejöhet egy jó kis betörés, tehát egészen jók az esélyeim, főleg, hogy a megfelelően átalakított kulccsal próbálkozom.

Negyedik csapás

A módszer a zár apró holtjátékát, a zárban található csapok mozgását használja ki, viszont én nem hiszek benne. Egy zár bele olyan bonyolult és összetett, hogy kétszer magyarázták el a működési elvét, de még most is csak mosolyogva bólogatok, és megpróbálom úgy ütni a kulcsot, mint aki ért bármit is, mint aki hisz benne. Azt azért sikerült kiderítenem, hogy rugókra rögzített csapok végzik a reteszelést. Ha a megfelelő kulcsot a megfelelő zárba dugjuk, akkor a fogak közötti rések gondoskodnak arról, hogy a csapok kioldjanak.

Ötödik csapás


Klikk a galériára!
Az interneten világhódító útjára indult módszer lényege, hogy az ütés hatására a megfelelően átalakított kulcs fogazata saját rejtekükbe löki vissza a csapokat. Van nagyjából egy ezredmásodperc azelőtt, hogy a rugó visszalökné a reteszeket, ez a kis idő viszont elég lehet ahhoz, hogy elfordítsuk a kulcsot.

Hatodik csapás

Persze az ember nem elég gyors, úgyhogy miközben sikertelenül újra és újra beütöm a zárba, balra is feszítem a kulcsot, az óramutató járásával ellentétes irányba. Ha egyszer végre megfelelő erővel ütök, ha egyszer végre kioldanak a csapok, nehogy kihagyjam a rendelkezésemre álló szempillantásnyi időt.

Hetedik csapás

Megoldás
Az ORFK bűnügyi osztálya is tud a módszerről, de nem ismernek megfelelő védelmet. Dr. Holánszky Kálmán szerint azért van megoldás, ha nem is a lopás ellen. Ha valaki a kulcsütéses módszerrel jut be a lakásba, annak szinte minden esetben van valami nyoma a zárbetétben. Mivel a szakértők ismerik a módszert, ha egy ilyen, látszólag nyom nélküli betörés után az áldozat követeli a szakértői vizsgálatot, ott kiderülhet, hogy tényleg nem egy elhagyott kulcs vagy nyitva hagyott ajtó miatt sikerült szétlopni a lakást. Ebben az esetben már fizetnie kell a biztosítónak.
A szakemberek megesküdtek rá, hogy akárki meg tudja csinálni. Mivel nekem nincs zárfeltörő múltam, elvileg elsőre sikerülnie kellett volna, de a "szűz kéz"- elmélet nem jön be. Ütés, a kulcs végigcsúszik a zárban, szinte hallani, ahogy a fogak belökik rejtekükbe a csapokat, ahogy kiold a szerkezet, mégsem történik semmi. Megfelelő zárhoz megfelelően átalakított kulcs kell, de nehogy azt higgye bárki, hogy ez különösebben bonyolult munka: ötcsapos zárhoz ötfogú kulcsot kell készíteni, de a fogak méretével már nem kell bajlódni. Tíz kulccsal a zárak 95 százaléka feltörhető. De érdemes megkeresni a legelterjedtebb felépítést, és arra elkészíteni az univerzális kulcsot: a kísérlethez használt ötfogas Elzett elvileg a háztartások túlnyomó többségébe bejuttatna.

Nyolcadik csapás

Kiderül az is, hogy a módszer nem tökéletes. A szakemberek szerint egy 15 ezer forintos zárbetét már közel biztos védelmet jelenthet, és különben is, a jobb szerkezetek annyival bonyolultabbak, hogy egyszerűbb a fogorvosi műszerekhez hasonlító lakatoseszközzel, a zárfésűvel kinyitni, mint a kulcsot püfölve próbálkozni.

Kilencedik csapás

Csőd
Mégsem annyira egyszerű a módszer. A satuba szerelt zár után megpróbáltuk feltörni a szerkesztőség tárgyalóját is, ez viszont már nem sikerült, de legalább addig püföltük a kulcsot, amíg az teljesen elferdült. Megnyugodhatnak: mégsem török be Önökhöz!
A tökéletes ütés, a zár kiold, a kulcs elfordul: nyitva az ajtó. Másfél perc alatt kinyitottam egy zárat minden előképzettség nélkül, nulla kézügyességgel. Szerintem mindenki vegyen egy legalább 15 ezer forintos modellt.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön