Jolán
2 °C
4 °C

Világméretű influenzajárvány jöhet

2008.10.15. 15:50
Több mint ezermilliárd forintot bukna az állam, ha semmit sem tenne egy influenza világjárvány esetén. Szerencsére már intézkedtek a szakértők, védőoltásban például világelsők vagyunk.

Ötven százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón. A teljesen új vírus, amely a szakemberek szerint a madárinfluenza és a szezonális humán influenza vírusának egyesüléséből jöhet létre, Magyarországon akár 2,5 millió embert betegíthet meg, akik közül több mint 62 ezren meg is halhatnak.

1200 milliárdot buknánk

A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben többek között azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Bujdosó László példaként említette az 1918-19-es spanyolnáthát, illetve az 1968-69-es hongkongi náthát, amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. Az elnök szerint megfelelő felkészüléssel el lehet kerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár elérhetné az 1200 milliárd forintot.

Magyarország a védőoltásokra tette a hangsúlyt, olyan új vakcinákat fejlesztettek ki a magyar szakemberek, amelyekkel e téren világelsők vagyunk, mondta az elnök. Ezen kívül speciális influenza elleni gyógyszerekből és maszkokból is készleteket halmoztak fel. A bizottság felmérte azokat az intézkedési lehetőségeket is, amelyeket egy pandémia esetén az államnak meg kell hoznia. Ilyenek lehetnek az iskolabezárások, a határvédelem, amikor például minden hazánkba érkező turistának még a reptéren megmérik a lázát.

A cégeknek is lesz feladatuk

Pandémia esetén vannak olyan intézkedések, amelyeket csak a vállalatok tudnak megtenni. Ezért is tartja fontosnak a bizottság, hogy felkészítse a cégvezetőket a teendőkre. A prevenciós testület épp ezért szeptembertől együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és az Amerikai Kereskedelmi Kamarával is, több konferenciát is tartottak és tartanak októberben is a krízismegelőzésről, és szimulációs gyakorlat is lesz.

A prevenciós bizottság elnöke szerint nagyon fontos a kommunikáció, hogy az emberek minél többet tudjanak a pandémiáról. Ezért hozták létre a www.pandemia.hu honlapot, amely a lakosságnak és a nagyvállalatoknak is tanácsot ad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?