Világméretű influenzajárvány jöhet

2008.10.15. 15:50
Több mint ezermilliárd forintot bukna az állam, ha semmit sem tenne egy influenza világjárvány esetén. Szerencsére már intézkedtek a szakértők, védőoltásban például világelsők vagyunk.

Ötven százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón. A teljesen új vírus, amely a szakemberek szerint a madárinfluenza és a szezonális humán influenza vírusának egyesüléséből jöhet létre, Magyarországon akár 2,5 millió embert betegíthet meg, akik közül több mint 62 ezren meg is halhatnak.

1200 milliárdot buknánk

A Pandémiás Prevenciós Bizottságot 2004-ben többek között azért hozták létre, mert az elmúlt több száz év tapasztalata alapján egyre valószínűbb, sőt szinte biztos, hogy 5-10 éven belül influenza világjárvány tör ki. Bujdosó László példaként említette az 1918-19-es spanyolnáthát, illetve az 1968-69-es hongkongi náthát, amelyek miatt több tízmillió ember halt meg. Az elnök szerint megfelelő felkészüléssel el lehet kerülni, hogy a világjárvány egészségügyi és gazdasági katasztrófát okozzon. Ha az állam semmit nem tenne, a gazdasági kár elérhetné az 1200 milliárd forintot.

Magyarország a védőoltásokra tette a hangsúlyt, olyan új vakcinákat fejlesztettek ki a magyar szakemberek, amelyekkel e téren világelsők vagyunk, mondta az elnök. Ezen kívül speciális influenza elleni gyógyszerekből és maszkokból is készleteket halmoztak fel. A bizottság felmérte azokat az intézkedési lehetőségeket is, amelyeket egy pandémia esetén az államnak meg kell hoznia. Ilyenek lehetnek az iskolabezárások, a határvédelem, amikor például minden hazánkba érkező turistának még a reptéren megmérik a lázát.

A cégeknek is lesz feladatuk

Pandémia esetén vannak olyan intézkedések, amelyeket csak a vállalatok tudnak megtenni. Ezért is tartja fontosnak a bizottság, hogy felkészítse a cégvezetőket a teendőkre. A prevenciós testület épp ezért szeptembertől együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és az Amerikai Kereskedelmi Kamarával is, több konferenciát is tartottak és tartanak októberben is a krízismegelőzésről, és szimulációs gyakorlat is lesz.

A prevenciós bizottság elnöke szerint nagyon fontos a kommunikáció, hogy az emberek minél többet tudjanak a pandémiáról. Ezért hozták létre a www.pandemia.hu honlapot, amely a lakosságnak és a nagyvállalatoknak is tanácsot ad.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla